Hardlopen in Manly: zon, zee en surfers

“Go Essie”, zegt mijn kleine nichtje Mila vanuit haar fietsstoeltje. Vertederd kijk ik naar het twee-jarige meisje met het rode haar. Ze heeft mijn hart gestolen. Haar prachtige blauwe kijkers schitteren onder de knalroze fietshelm, die verplicht is in Australië. Hardlopen maakt mij gelukkig en bij familie zijn maakt mij blij. Hoe fantastisch is het als je dat kunt combineren? Ik ga hardlopen in Manly en mijn zusje Marike en nichtje Mila die daar wonen fietsen als supporters mee.

Manly is één van de meest noordelijke stranden van Sydney. Een heerlijk tochtje van 30 minuten op de ferry brengt je vanaf Circulair Quay in de metropool naar een relaxed strandparadijs. Het mooie is dat Manly meerdere stranden heeft. Eén aan de haven van Sydney en de andere zoals Shelly Beach en Little Manly aan de Grote Oceaan.  In 1788 kwam de Engelse kapitein Arhur Philip hier aan en hij was zo onder de indruk van het “manly” gedrag van de Aboriginals die hem tegemoet zwommen, dat hij de plek vernoemde naar de stoere mannen.

Hardlopen in Manly, een knusse woonwijk

Het eerste stukje ren ik door een knusse woonwijk met afwisselend kleine huisjes en appartementencomplexen, sommige met tuintjes en sommige met balkons. Ik loop op het voetpad dat dan weer omhoog en dan weer omlaag gaat. Marike en Mila fietsen gezellig keuvelend achter me aan. “Bij de stoplichten rechtdoor, Es”, roept m’n zusje. Toch handig als je een keer een gids mee hebt op een plek waar je de weg niet kent.

Hardlopen in Manly, paarse jacaranda

Manly lagoon

Een reusachtige jacaranda pronkt op de hoek van de straat. De blauwpaarse bloemen staan volop in bloei, net als de vorige keer dat ik in Sydney was. Ze steken prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Manly lagoon is een park met gras, zand en een lagoon. Ik ren op het fiets-/voetpad dat door het park heen slingert. In de lagoon komen zoet en zout water van de zee samen. “Hi Marike”, hoor ik meerdere keren. Het is duidelijk dat Marike en Mila hier vaak komen.  Ik zie veel gezinnetjes met kinderen wandelen en spelen op de speeltoestellen. Logisch, want het is een heerlijke gezellige plek met schaduw onder de hoge bomen. Als ik hier zou wonen met kinderen zou dit ook een van mijn favoriete plekken zijn.

Hardlopen in Manly, de lagoon

Life is a beach, strandleven

Dan maakt mijn hart een sprongetje, want ik zie het strand en daar ben ik gek op. Een witte zandvlakte strekt zich uit helemaal richting Shelly Beach in de verte. De spreuk “life is a beach” is hier echt van toepassing. Grappig als je bedenkt dat het in 1880 in Sydney nog verboden was om overdag in de zee te zwemmen. In 1903 werd de wet afgeschaft en mocht je ook overdag zwemmen, mits je een compleet bedekkend badpak droeg. De eerste vrouw met een eendelig badpak was de Australische Annette Kellerman in 1907.

Van preutsheid is nu niks meer te merken want iedereen loopt in minuscule fleurige bikini’s en surfshorts rond. Ik ren over het voetpad langs het strand en geniet met volle teugen van de omgeving. Links van het pad het betoverend mooie strand en rechts wuivende palmen en hoge bomen voor de nodige schaduw. Wat wil je nog meer.

Hardlopen in Manly, uitgestrekt strand

Eigenlijk is mijn lijf helemaal kapot van al mijn activiteiten deze week in Australië, maar als ik hier loop vergeet ik dat ik moe ben. Samen met Marike en Mila ga ik helemaal op in de relaxte omgeving en geniet. Surfers trotseren de hoge golven en ik blijf het een prachtig gezicht vinden, al die stoere sportievelingen in het water.

Manly Life Saving Club

De zwemmers blijven tussen de rode vlaggen van de Manly Life Saving Club die aangeven waar de zee veilig is. Vlak nadat de wet die overdag zwemmen verbood werd afgeschaft, verdronken meerdere mensen, omdat ze de gevaren van de zee niet kenden. Er werden meerdere Life Saving Clubs opgericht waaronder deze in Manly. Sinds het begin van de club zijn er geen mensen meer verdronken in Manly. De kleuren rood en geel zijn overigens internationaal erkend sinds 1930 en komen van de internationale maritieme code voor “man over boord”, een rood met geel vierkant. Emancipatie duurde hier wat langer, want pas sinds 1980 zijn vrouwelijke lifeguards toegestaan.

Hardlopen in Manly, de rode vlaggen

Volleyfest Manly

Ik moet een klein stukje omlopen op de boulevard, want er staan allerlei stellages klaar voor het Volleyfest Manly 2017 dat volgende week begint. Jammer dat ik er dan niet meer ben. In mijn tienerjaren ben ik ook enthousiast volleybalspeelster geweest en ik zou graag kijken naar al die echte pro’s hier op het strand.

Ocean swimmingpools

Ik ren langs de “rockpools”, natuurlijke zwembaden tussen de rotsen aan het einde van het strand. Het lijkt me heerlijk om hier te zwemmen met een prachtig uitzicht over de oceaan zonder dat je rekening hoeft te houden met de gevaarlijke stroming van de zee. Het pad gaat verder richting Shelly Beach, een klein strand beschermd door een rif en populair bij duikers.  Het is een drukke zondag en op dit stuk is het verboden voor fietsers. Een goed moment om om te keren.

Hardlopen in Manly, Marike, Mila en ik

Bloody long walk

Vlak voordat ik links afsla richting de Corso, de belangrijkste straat van Manly zie ik een witte finishpoort van het evenement  “The bloody long walk“, een wandeltocht van 35 kilometer die morgen gehouden wordt. Ik moet even lachen om de naam, typisch Australisch om iets zo letterlijk te benoemen. Natuurlijk loop ik even onder de finishpoort door voor de foto.

Hardlopen in Manly, the bloody long walk

De Corso

De Corso is de straat waar het allemaal gebeurt in Manly. Ik zie veel surfshops, ijstentjes, boetiekjes en marktkraampjes. De Corso is één en al gezelligheid en drukte en alle panden hebben prachtig gekleurde gevels. Ik ren langs stoere surfboys met boards onder hun armen, kinderen op stepjes, mensen met honden en in het midden van de straat langs een hele strook met mooie palmen. Er staan hekken om een groot aantal exemplaren in verband met onderhoud.

Hardlopen in Manly, de Corso

De Corso is ook de straat die je volgt als je vanuit de stad met de ferry aankomt en naar de stranden aan de oceaankant loopt. Ik ren nog even de straat op en neer. Marike en Mila bestellen ondertussen een heerlijk verantwoorde smoothie bij een van de healthy-food-barretjes.  Die hebben we wel verdiend!

Manly is een waar paradijs voor strandliefhebbers en sportievelingen.  Wat is jouw favoriete strand om hard te lopen?

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *