Inspiratie voor de triathlon: Trispiration

Inspiratie voor de triathlon

Heb jij er weleens over nagedacht om mee te doen aan een triathlon? Hardlopen kun je al, dus dat scheelt. Misschien zwem en/of fiets je al naast het hardlopen en anders kun je er natuurlijk voor gaan trainen. Want hoe leuk is het om drie sporten in een te doen? Vandaag ben ik bij een triathlonevenement van Trispiration, om inspiratie voor de triathlon op te doen. 

Inspiratie voor de triathlon

“Mijn missie is om meer vrouwen aan de start van de triathlon te krijgen”, vertelt Josta Bolhuis, eigenaresse van Trispiration stralend. “Het maakt me niet uit hoe snel je bent, welke afstand je doet, als je maar meedoet.” De  twintig dames, variërend in leeftijd van 20 tot 60, luisteren aandachtig en knikken goedkeurend. Vandaag worden we ingewijd in de wereld van de triathlon door lezingen van Josta, fysiotherapeut Pieter Faasse en voedingsdeskundige Annelies van den Hoven. Omdat niemand houdt van lang stil zitten, is er ook tijd voor inspanning. Loopscholing van Gabriela Guzman en krachtoefeningen van Josta zijn onze ‘buitenspeelmomenten’.

Trispiration

Bij Trispiration kunnen vrouwen terecht voor advies en (online) trainingsschema’s voor de triathlon. Sinds een paar maanden schrijf ik, als fanatiek hardloopster en enthousiast zwemster en wielrenster een keer per maand een blog voor Trispiration. Volgend jaar staat er naast de 30 kilometer in Schoorl en een hele marathon toch ook echt een 1/8e triathlon (500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen) op de planning.

Train hard, herstel harder

Pieter vertelt ons hoe we ons lijf sterker kunnen maken en behoeden tegen blessures. Daar kan ik niet vaak genoeg over geïnformeerd worden, dus ik slurp alle informatie op. Het principe train hard, maar herstel harder klinkt logisch. Als je niet goed herstelt, begin je niet fit aan je training, zullen je prestaties niet vooruitgaan en ben je zeer blessuregevoelig. Slaap is herstel en het belang van voldoende slaap wordt benadrukt. Alle informatie over mobiliteit en flexibiliteit gaan voor mij echt leven als we zelf oefeningen gaan doen. “Ga met blote voeten ontspannen staan, adem in en probeer nu alleen je grote tenen omhoog te bewegen”, zegt Pieter. Oeps, dit kan ik dus niet. Gelukkig lukt het na even oefenen en concentreren wel en neem ik me voor om de oefeningen vaker te gaan doen. Lukt het jou wel meteen?

Looptraining

Inmiddels heb ik al aardig wat loopscholing gehad van verschillende supertrainers, maar het blijft altijd leuk en elke keer anders. Gabriela wil ons ontspannen laten lopen en laten zweven. We doen skipplings, lopen tussen pionnen en brengen het geleerde in de praktijk met een paar rondjes rennen. “Oh, het voelt echt anders als ik zo loop”, roept een van de dames enthousiast.

Trainen en voeding

Ik dacht dat ik het aardig deed met mijn voeding, maar het feit dat je na een duurtraining eiwitten moet eten blijkt achterhaald. Dus mijn bakje kwark, dat ik na een training met moeite naar binnen werk, is eigenlijk helemaal niet het beste voor mijn herstel. “Na een duurtraining moet je juist koolhydraten aanvullen”, vertelt Annelies. “Je mag wel eiwitten nemen, maar dan in de verhouding 1:4 met koolhydraten.” En ik krijg ook meteen een oplossing voor het probleem dat ik vlak na de training eigenlijk alleen maar drinken wil en geen trek heb in eten. “Na de training een glas karnemelk met siroop”, zegt Annelies. “Dan zijn de eiwitten en koolhydraten goed in verhouding.”

Meedoen aan een triathlon

Met een brede glimlach en een hoofd vol inspiratie voor de triathlon rijd ik naar huis. Ik ga in het voorjaar echt meedoen aan een triathlon in Heerhugowaard, Een 1/8e triathlon, eerst even inkomen.

Wil je meer informatie over triathlons en supertoffe (online) trainingen? Check snel de website van Trispiration. Voor 2020 gaat Josta starten met een Triathlonteam, een groep vrouwen die elkaar ondersteunt en stimuleert en geniet van triathlons.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

4 reacties

  1. Wat een ontzettend leuk geschreven stukje!!! Hahahha en ik maar denken dat ik met mijn 1x 1/8 triathlon een buitenbeentje was. Maar je bent dus gewaarschuwd, heb je eenmaal geproefd dan smaakt het naar meer
    Blessurevrij over de streep ‍♀️‍♀️‍♀️

    1. Hi Willie,
      Dank voor je enthousiaste reactie. Was jij er ook zondag? Enne…ik ga eerst mn hardloopdoelen afwerken en dan dooooooooor naar de 1/8! Sportieve groet, Esmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *