Hardlopen in Schoorl, voorbereiding op de Groet uit Schoorl Run

Voorbereiding Groet uit Schoorl Run

De 30 kilometer bij de Groet uit Schoorl Run is de ideale voorbereiding op een voorjaarsmarathon. Helaas heb ik nog nooit een hele marathon gelopen. Onzekerheid, uitstel, blessures, excuses genoeg, maar toch kriebelt het. Na mijn halve marathon in Nice voel ik me sterk en ik denk dat ik klaar ben voor de volgende zet. De eerste stap is om me in te schrijven voor die 30 kilometer in Schoorl. Vandaag ga ik samen met maatje Kirsten de paarse route hardlopen in Schoorl, als voorbereiding op de Groet uit Schoorl Run. En daarna misschien…

Voorbereiding op de Groet uit Schoorl Run

Dat het bos- en duingebied van Schoorl prachtig is, wist ik al. Toen de kinderen kleiner waren, wandelden we er vaak en in 2014 liep ik er in regen en wind mijn eerste halve marathon. De route is sprookjesachtig mooi en gaat voornamelijk over asfalt, in tegenstelling tot de paarse route die we vandaag op de planning hebben en waar geen asfalt te bekennen is.

Hoogste duin van Nederland

“Moeten we die hoge trap op?”, vraagt Kirsten als we bij de paal met gekleurde pijltjes die de verschillende routes markeren, nog even een warming-up doen. Recht voor ons zien we het hoogste duin van Nederland boven alles uitsteken. “Yep”, antwoord ik lachend. Enthousiast beginnen we even later aan de 249-treden-tellende trap. Al snel ben ik aardig buiten adem en op drie kwart van de trap geef ik me gewonnen en ga ik over in wandelpas. Boven aan de trap herpakken we ons en volgen we in kletstempo de paarse pijl met aan onze rechterhand een prachtig uitzicht.

Voorbereiding Groet uit Schoorl Run - paarse route

“Wat loopt het toch altijd fijn op zachte ondergrond en wat is het heerlijk om hier te kunnen hardlopen”, zucht ik tevreden. We genieten van het bos dat zijn herfstjas aanheeft en in allerlei warme tinten geel, bruin en groen schittert ondanks dat de zon niet schijnt. Na het bos volgen de uitgestrekte heidevelden die op hun mooist zijn als ze in augustus en september de hele vlakte paars kleuren. “Zouden we nog wild zien?”, vraag ik Kirsten. Ons geluk wordt beloond, want een paar tellen later zien we in de verte een groepje robuuste bruinbehaarde Wagyu’s staan.

Voorbereiding Groet uit Schoorl Run - rul zand

Het meer geeft ons vleugels

We rennen over het mulle zandpad met aan beide kanten heideplanten langs het Vogelmeer. Vogels zijn er niet, maar de aanblik op het meer geeft ons vleugels. Wat lopen we lekker! “Goedemorgen”, groeten we een hardloper die er net als wij al aardig bezweet uitziet. Het is ook best pittig met veel hoogteverschillen. Dan doemt de volgende houten trap voor ons op. We laten ons niet kennen en dribbelen enthousiast omhoog. “Kijk, Kirsten, helemaal in de verte zie je de zee.” Ik word altijd blij van de zee, maar de paarse route gaat niet die kant op, dus we buigen weer af naar het bos.

Voorbereiding Groet uit Schoorl Run - heide

Geen einde aan het klimmen

We gaan omhoog en omlaag en als we denken dat we het bij acht kilometer wel gehad hebben met dat klimmen gaat het pad na de bocht weer omhoog. Vals plat is hier niks bij, want we blijven klimmen. Even stoppen we met kletsen om al onze energie te gebruiken om omhoog te rennen. Er lijkt geen einde aan de klim te komen, maar we blijven lachen (als een boer met kiespijn, dat wel). “Daar is het klimduin, Kirsten”, zeg ik enthousiast tegen mijn zwoegende loopmaatje. We lopen langs het 51 meter hoge duin, maar gaan door, want we hebben trek in een bakkie koffie. “Zet je nou gewoon nog even aan?”, lacht Kirsten. Tsja, dat heb ik altijd, als ik nog energie heb, dan gaan die laatste meters de benen nog even los.

Voorbereiding Groet uit Schoorl Run - Kirsten en Esmar

Voorbereiding op de Groet uit Schoorl Run

In het bezoekerscentrum genieten we onder het genot van een cappuccino na van de prachtige paarse route en spreken af in januari nog een keer te gaan hardlopen in Schoorl als voorbereiding op de Groet uit Schoorl Run. Dan gaan we voor de groene of de witte route.

Ren jij mee, of zie ik je aan de start van de Groet uit Schoorl Run op 9 februari? Je kunt je eenvoudig inschrijven voor de 10, 21.1 of 30 kilometer via de volgende link: Inschrijven Groet uit Schoorl Run.

Een overzicht met alle halve marathons in Nederland vind je hier: Halve marathons Nederland 2019

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *