Een 5D-loopanalyse klinkt als iets heel bijzonders. Als we een uitnodiging krijgen om deze loopanalyse te testen, aarzelen we dan ook geen moment. Zou deze analyse ons beter inzicht geven in ons looppatroon en pijntjes en blessures kunnen verklaren en voorkomen? We vertellen je graag over onze ervaringen.
Wat is een 5D-loopanalyse?
Als we richting Purmerend rijden waar het 5D-Lab gehuisvest is, zijn we vooral nieuwsgierig. De test claimt jou binnen 45 minuten alles te kunnen vertellen over je loopbeweging, je verbeterpunten, blessurepreventie en of jouw schoenen de juiste zijn. We worden enthousiast welkom geheten door fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Marianne. Bij het 5D-Lab is Marianne meer actief in de rol van bewegingswetenschapper dan als fysiotherapeut. Ze vraagt ons naar onze verwachtingen en legt duidelijk uit wat we de komende 45 minuten kunnen verwachten. De loopband moet buiten lopen evenaren en heeft daardoor minder demping dan de band in de sportschool. Het systeem meet jouw loopbewegingen van alle kanten en vergelijkt deze met opgeslagen loopanalyses van 750 elitelopers om te kijken hoe efficiënt je loopt.
Esmar:
“Omdat ik net weer rustig aan het opbouwen ben in verband met een blessure aan mijn linkervoet komt deze analyse precies op het juiste moment. Zou het mij vertellen waar al mijn pijntjes vandaan komen? Eerst even inlopen op de band en dan start de meting die eigenlijk maar 30 seconden duurt. Haha, dacht ik nog dat ik misschien niet mee kon doen, omdat ik nog maar drie kilometer mag lopen. Op het scherm voor me, zie ik mezelf lopen en allerlei blauwe stipjes accentueren de meetpunten op mijn lichaam. “Dat is een hoge score, zo hoog hebben we nog niet gehad”, zegt Marianne als de resultaten op het scherm verschijnen. “4.9 van de 5, een Ecosprinter met een energielabel A+. Je mag door voor de koelkast.” Dat is altijd leuk om te horen. Ik heb afgelopen jaar veel aan mijn loophouding gewerkt met behulp van Petra van Enforce en dat heeft dus resultaat.
Natuurlijk blijft het niet alleen maar positief, anders zou ik naast mijn blessure geen last hebben van allerlei kleine pijntjes. Heel duidelijk is te zien dat rechts en links niet gelijk bewegen ten opzichte van elkaar en daar zal ik vooral op langere afstanden last van krijgen. Dit bevestigt het idee dat ik al had om voorlopig geen halve marathons meer te lopen, maar eerst weer pijnvrij te gaan genieten van de tien kilometer. Ik moet ervoor zorgen dat mijn rechterbil sterker wordt en mijn heupen stabieler worden. Werken aan de m. sartorius in combinatie met de bilmusculatuur is mijn doel. Hier kan ik mee aan de slag, super!”
Femke:
“Ik ben geen echte loopbandloper, dus het voelt een beetje onwennig, dat lopen op een loopband. Gelukkig heeft de computer binnen een mum van tijd genoeg data om de bewegingsanalyse te maken. Ik ben een Ecosprinter met een A/A+ label net als Esmar. Mijn rating is wel wat lager, maar wel vrij hoog in vergelijking met andere. Een 4.6, ik ben een goede duurloper. Dat klinkt goed aangezien ik over acht dagen een marathon op het programma heb staan. Ik heb een cadans die iets aan de lage kant is en daarnaast verlies ik efficiëntie omdat ik te lang grondcontact heb. Fysiotherapeut Marianne zegt dat dit wel apart is omdat ze dit niet vaak ziet bij een voorvoetlander. Dit is iets waar ik dus aan kan werken. Door mijn cadans iets te verhogen zal ik nog efficiënter gaan lopen en zal mijn rating een stuk omhoog gaan.
In 25 minuten legt Marianne de hele analyse uit. Het is een hele hoop informatie en zeker interessant. De analyse geeft ook aan waar de kans op blessures het grootste is. Bij mij is het de linkerheup. Dat ik vaker last heb van mijn linkerbil zal dus zeker ook wel met de heup te maken hebben. De analyse heb ik meteen in mijn mailbox en zal hem zeker delen met mijn eigen fysiotherapeut. Komende dinsdag heb ik nog een laatste behandeling voor de marathon, zodat ik goed voorbereid aan de start sta.”
Marjolein:
“En dan mag ik als derde op de loopband gaan staan. Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk in dit soort situaties, want het voelt toch een beetje alsof ik iets moet presteren. En dat terwijl ik afgelopen week verkouden was en nog steeds een beetje last heb van hielspoor. De band gaat aan en ik doe m’n best zo goed mogelijk hard te lopen. Als het resultaat binnen is zegt Femke direct: “Wauw, dat is iets compleets anders.” Mijn uitslag slaat precies om naar het tegenovergestelde profiel als dat van Femke en Esmar. Ik ben een Easy Strider.
Easy Strider. Dat klinkt heel gezellig, alsof het hardlopen mij allemaal makkelijk afgaat. Het is ook het meest voorkomende profiel, maar ook het minst efficiënte. Ik krijg maar een 2,3 op de schaal van vijf. Dit komt onder andere door mijn haklanding en doordat ik weinig spierkracht gebruik (wat verklaart waarom ik nooit spierpijn heb na het hardlopen). Ook blijkt uit deze analyse heel duidelijk dat ik antipronatie schoenen nodig heb, terwijl dit bij loopanalyses in de winkel niet altijd geadviseerd wordt. Ook ligt mijn cadans vandaag maag op 161, wat mij erg verbaast omdat mijn loophorloge eigenlijk altijd ergens tussen de 180 en 190 aangeeft. Welke van de twee klopt, of dat ik misschien toch een beetje onnatuurlijk ben gaan lopen op zo’n band, is moeilijk te verklaren.
Er wordt wel benadrukt dat er niet per se zoiets is als goed en slecht en dat ik niet ineens mijn hele loophouding moet gaan aanpassen, maar de cijfers zeggen natuurlijk genoeg. Er is werk aan de winkel!
Wil jij ook net zoals wij een loopanalyse laten maken? Met de kortingscode GIRLSRUNTHEWORLD25 krijg je tot 1 april 2020 25% korting op de prijs van € 79,50. Klik hier om een afspraak te maken. En heb je vragen over onze ervaringen kun je ons natuurlijk altijd een berichtje sturen!
2 reacties
Als Enforce Amsterdam ben ik een samenwerking aan gegaan met het lab. Want leuk die analyse, maar daar kun je natuurlijk iets mee. Het is onwijs zinvol om daar een goede opvolging aan te geven. @Esmar , moet je nagaan hoe mooi je loopt en wat er nog meer in zit!
Hi Peet,
Dat is een perfecte samenwerking dus! Ik moet eerst weer zonder napijn kunnen lopen, dan gaan we verder aan de slag!