Paaspolderloop Nieuwe Niedorp, hardlopen met de familie

Paaspolderloop

Pasen is een familiefeest en wat is er dan leuker dan met je sportieve familie mee te doen aan een hardloopevenement? In het schilderachtige plaatsje Nieuwe Niedorp wordt dit jaar al voor de 44e keer de Paaspolderloop gehouden op Tweede Paasdag. Nieuwe Niedorp is dichtbij huis, dus ideaal. Vandaag ga ik met de familie Van Langen 5 kilometer rennen tijdens de Paaspolderloop.

Paaspolderloop Nieuwe Niedorp

Nieuwe Niedorp is een klein plaatsje in de kop van Noord-Holland met minder dan 4000 inwoners. De start en finish van de Paaspolderloop vinden plaats bij Dorpshuis Prins Maurits. Een prachtig monumentaal pand dat in 1866 gebouwd is als gemeentehuis, maar na een grote brand in 1975 is verbouwd tot dorpshuis en nu het centrum is van veel activiteiten. Het mooie balkon van het dorpshuis dient vandaag als bevestigingspunt voor de blauwe startvlag.

Familie-overwinning

Vol ongeduld staat mijn neef Daan van 15 helemaal voorin het startvak klaar. Hij is gebrand op een familie-overwinning. De andere neven en nicht staan ook vooraan, maar zijn iets minder fanatiek. Het gaat om de gezelligheid. Tenminste, dat zeggen ze… Ik loop met mijn jongste zoon Jelle, man, zwager en schoonzussen iets naar achter in het startvak waar het minder druk, maar niet minder gezellig is. De zon schijnt, de blaadjes in allerlei tinten groen glanzen in het zonlicht aan de hoge bomen in de Dorpstraat en iedereen is vrolijk.

Een gezellige sfeer

Het startschot klinkt en onder luide aanmoediging van het publiek, dat net als de lopers geniet van het feestje, rennen we weg. Jelle wil heel graag zijn PR van 27.21 verbeteren. We hebben uitgerekend dat we dan 5.21 per kilometer moeten lopen. Dat is voor Jelle vrij snel, maar we gaan een poging wagen. De eerste kilometer rennen we door de gezellige Dorpstraat en bij de Jumbo waar onze auto geparkeerd staat, slaan we linksaf het Bospaadje in. Het paadje doet zijn naam eer aan want we zijn omringd door veel groen. Dan zijn we alweer terug bij de start, maar nu rennen we de andere kant op. De stem door de speaker klinkt enthousiast en hij heeft voor veel atleten een positief woordje klaar, wat zorgt voor een heel ongedwongen en gezellige sfeer.

Paaspolderloop - weer bij de start

Over het weiland

De eerste kilometer lopen we in 5.34. “Dat moet sneller, Jel”, zeg ik tegen mijn zoon die met knalrode wangen naast mij loopt. “Ik praat even niet hoor mam”, is zijn antwoord. De tweede keer dat mijn Garmin piept, zie ik 5.13 op mijn scherm. “Nu ga ik ervoor”, zegt Jelle. Maar als we even later over het eerste stuk weiland lopen en we goed moeten kijken waar we onze voeten neerzetten, neemt onze snelheid alweer iets af. “Wat is het hier mooi he”, zeg ik, maar Jelle is in opperste concentratie en heeft geen tijd om zijn moeder te antwoorden.

Paaspolderloop - weilanden

Fleurige bollenvelden

We lopen over verschillende stukjes weiland en ik geniet intens van de landelijke omgeving en de fleurige bollenvelden. De paas-gele en Girls Run The World-roze tulpen stralen in de zon en markeren een stuk van de route over het groene gras. Zo bijzonder dat we hier langs kunnen rennen. De derde kilometer lopen we in 6 minuten. Dit gaat geen PR worden voor Jelle, maar we laten het los. We lopen langs het water over het Schapendijkje en zien een prachtig kleurrijk lint aan lopers in de verte. “He Jelle”, horen we vanaf de brug. Daar loopt neef Thom die samen met nichtje Maaike een kleine voorsprong op ons heeft.

Paaspolderloop - tulpenvelden

De hele familie over de finish

Als wij ook over de brug lopen worden we aangemoedigd door enthousiaste supporters. “Zet ‘m op jongen, goed bezig”, krijgt mijn zwoegende zoon te horen. De vierde kilometer gaat over de Westerweg, waarna we weer linksaf de Dorpstraat in rennen. We horen in de verte de speaker vertellen wie er over de finish gaan, maar waar blijft die finishvlag nou. “Nog 600 meter Jelle, geef alles wat je hebt man”, zeg ik enthousiast. Jelle pakt een bekertje water bij de waterpost, neemt een slok en gooit de rest over zich heen.

Paaspolderloop - Jelle en Esmar

De eindsprint wordt ingezet en nu moet ik nog aardig mijn best doen om naast hem te blijven. “Ah, daar komt Jelle van Langen uit Heerenveen”, klinkt het door de speaker, duidend op het shirt van SC Heerenveen van mijn zoon. Lachend gaan we samen de eindstreep over. De hele familie is gefinisht, wat een pracht. Iedereen kijkt blij, maar de brede glimlach van neef Daan (startnummer 145) kan door niemand overtroffen worden, 21.43, wat een topper.

Paaspolderloop - familie bij de finish

Tegen inlevering van ons startnummer ontvangen we geen medaille, maar een spitskool en een doosje eieren. Ik weet wat wij de komende dagen eten… Paaspolderloop, volgend jaar is de familie Van Langen weer van de partij!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *