Runninggirl van de maand: Ana Lopez Swinkels (@anabanana.nl)

De eerste keer dat we elkaar ontmoeten, hangen we naast elkaar aan een touw op 100 meter hoogte aan de Euromast in Rotterdam. Tijdens een persevenement van Garmin testen we het nieuwste Vivoactive 3 sporthorloge  dat ons stressniveau meet tijdens het abseilen. We kennen elkaar niet, maar raken niet uitgepraat over ondernemen én hardlopen. Een grote gezamenlijke hobby.

Ana Lopez Swinkels (30) woont in Amsterdam met haar vriend, blogt op followfitgirls.nl en anabanana.nl over gezondheid en sporten. Hoewel ze pas drie jaar hardloopt, heeft ze er al heel wat hardloopkilometers opzitten en niet op de minste plaatsen: van Duitsland tot Spanje en van Porto tot Perth.

Heel toepasselijk spreken we weer af in Rotterdam op de dag voor de Bruggenloop. “Ik loop tegenwoordig altijd alleen. Ik had een hardloopmaatje, maar zij ging reizen en ik bleef in mijn eentje lopen. Vooral met wedstrijden kan dat wel eens alleen voelen, zo in het startvak. Daarom vind ik het zo leuk dat we morgen samen starten.” Daar is het helaas niet van gekomen, want een dag later wordt de Bruggenloop gecanceld door de vele sneeuw.

Runninggirl van de maand Ana Lopez Swinkels
Foto: David Stegenga
Hoe ben je eigenlijk begonnen met hardlopen?

Als we beginnen te kletsen over hardlopen, blijkt dat onze hardloopstart heel erg overeenkomt. Ik had, net als Ana, vijf jaar geleden namelijk nooit geloofd dat ik ooit vijf kilometer zou kunnen hardlopen, laat staan een (halve) marathon finishen. “Vroeger heb ik sporadisch hardgelopen op tennisschoenen. Pas toen ik naar Amsterdam verhuisde probeerde ik het weer op te pakken, maar nooit lukte het me genoeg te trainen om vijf kilometer aan een stuk te lopen. Dat leek me onmogelijk. Ik schaamde me voor het feit dat ik vanaf nul moest trainen. Tot ik de knop omzette en besloot dat ik dat wél wilde kunnen. Ik startte met de podcast Rennen met Evy en alle lessen heb ik secuur gevolgd. En het lukte!”

“Ik had de smaak te pakken en schreef me in voor de Dam tot Dam loop een jaar later. In april liep ik mijn eerste tien kilometer en vervolgens had ik de hele zomer om te trainen naar zestien kilometer. En ook dat lukte! Ik was zo trots op mezelf.”

Wat heeft ervoor gezorgd dat je het hardlopen nu wel goed volhield?

“Ik heb heel goed in mijn geheugen dat het zo ongelofelijk moeilijk was om te beginnen. Alleen dat al geeft genoeg motivatie om te blijven hardlopen. Ik ben enorm bang om mijn conditie te verliezen en weer opnieuw te moeten beginnen. Daarom blijf ik lopen. Sowieso is het ook gewoon leuk om iets te kunnen wat je eerst niet kon, toch?”

Wat is de mooiste plek waar je ooit hebt hardgelopen?

“Dat is zeker Perth! Ik had een vette jetlag en was er slechts voor een week. In die ene week heb ik vijftig kilometer hardgelopen, wat voor mij heel veel is. Ik heb enorm veel van de stad kunnen zien. Ik liep daar onder andere een rondje van tien kilometer rond het water. Die dikke skyline die je dan ziet is echt het hoogtepunt.”

“Hardlopen is een hele toffe manier om een nieuwe stad te ontdekken. Ik neem eigenlijk tijdens elke reis mijn hardloopschoenen mee. Ik heb hardgelopen in Spanje, Australië, Portugal, België, Duitsland en op mooie plekken in Nederland, zoals Texel. Ook naar Azië nam ik mijn hardloopschoenen mee, maar helaas heb ik daar niet hardgelopen. Het voelde gek om in bijvoorbeeld Myanmar te gaan hardlopen. Daar voelde ik me niet prettig bij.”

“Een andere mooie herinnering heb ik aan het hardlopen in Spanje. Ik ben daar geboren en heb een tijdje terug hardgelopen in Motril, langs het oude huis van mijn opa en oma. Heel bijzonder.”

Wat zijn jouw hardloopplannen voor de toekomst?

“In juli 2018 verhuis ik voor minimaal een jaar naar Perth, Australië. Dan kan ik weer gaan genieten van die mooie skyline. Door alle New York-blogs van collega-bloggers denk ik daar ook wel over na. Het lijkt me zo vet om daar te lopen, maar een hele marathon is voor mij nog te hoog gegrepen. Voorlopig houd ik het op halve marathons. Het trainen daarvoor beïnvloedt je leven al zo veel. Het kost veel tijd en de druk voor mezelf is hoog. Wel zal ik voordat ik naar Australië vertrek aan de start staan van de Halve van Schoorl. Daar kijk ik erg naar uit. Het is een hele mooie route!”

Zou jij het leuk vinden om te worden genomineerd als Runninggirl van de maand? Laat dan onder dit bericht een reactie achter of mail naar info@girlsruntheworld.nl.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *