Runninggirl van de maand: Anne Beuken

Anne Beuken - Sierra Leone Marathon

Door toevallige omstandigheden is het leven van Anne er binnen een paar jaar compleet anders uit gaan zien. Ze pakte het hardlopen weer op, verhuisde naar Sierra Leone en vervolgens naar Spanje. In Afrika liep ze verschillende marathons. Vol enthousiasme vertelt ze aan Girls Run The World hoe dat was.

Anne Beuken

Anne Beuken (31) is oprichtster van Street Child Spanje, een goed doel dat onderwijs en kinderbescherming biedt in Sierra Leone, Liberia, Nepal, Nigeria en Sri Lanka. Sinds begin 2018 werkt zij op het kantoor in Barcelona en is zij managing director van de Street Child Nederland. Voor die tijd woonde en werkte ze in Sierra Leone, waar ze begon als vrijwilliger bij dit goede doel en uiteindelijk als medewerker aan de slag ging. Hoewel ze pas sinds vijf jaar weer hardloopt, heeft ze al een aantal bijzondere marathons op haar naam staan, zoals de Sierra Leone Marathon en de Ghana Marathon.

Hoe ben je in Sierra Leone terecht gekomen?

“In 2012 werkte ik bij Vistaprint toen er een order vanuit de Sierra Leone Marathon die Street Child organiseerde, misging. De grote baas van Vistaprint vond de marathon zo’n leuk initiatief, dat hij vijf van zijn werknemers erheen stuurde. Dat jaar ging ik niet mee, maar een jaar later wel. Ik liep met acht collega’s de halve marathon in Sierra Leone en bezocht afgelegen projecten in de jungle. Die reis heeft mij veranderd. Ik raakte geïnspireerd door het goede doel en heb in 2015 Street Child Spanje opgezet. In 2016 ben ik teruggegaan naar Sierra Leone. In eerste instantie voor drie maanden, maar dat werd anderhalf jaar.”

Sierra Leone Marathon - Anne Beuken 1

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

“Als tiener heb ik veel hardgelopen. Het hardlopen ruilde ik later in voor zwemmen. Tot ik in 2013 de halve marathon in Sierra Leone ging lopen. In drie weken heb ik mezelf klaargestoomd voor deze race. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met rennen. Nu loop ik zo’n twee tot drie keer per week hard.”

Welke races heb je na de halve Sierra Leone Marathon nog meer gelopen?

“In 2014 zou ik starten aan de Liberia Marathon, maar deze werd vanwege de uitbraak van ebola afgelast. In dat jaar heb ik de Ghana Marathon gelopen. Een jaar later liep ik weer een marathon in Sierra Leone.”

Sierra Leone Marathon - Anne Beuken 2

Hoe ziet de marathon in Sierra Leone eruit?

Als ik deze vraag aan Anne stel, begint ze vol enthousiasme te vertellen. Zo enthousiast dat het aanstekelijk is. Ik wil daar ook hardlopen! “Het lopen van de marathon is een hele happening. De marathon vindt plaats in Makeni, de derde grootste stad in Sierra Leone. Alle inwoners van de stad en de omliggende dorpen trekken erop uit om naar de races (5 km, 10 km, halve en hele marathon) te kijken. Ook doen er een hoop inwoners mee, zelfs hele gezinnen. Je ziet gewoon dat veel van hen geen idee heeft hoe ver een marathon is. Ze staan op flipflops en dragen absoluut geen kleding die geschikt is om in hard te lopen. Als ik vroeg of ze wisten hoe ver ze moesten gaan lopen, kreeg ik als antwoord: ‘heel ver’. Veel inwoners hebben geen onderwijs gevolgd en weten niet wat een bepaalde afstand inhoudt. Alleen als ik vertelde dat het van een bepaald dorp naar een ander dorp is, dan snapten ze het. Dat is heel bijzonder om mee te maken.

De halve en hele marathon beginnen om 06:00 uur. Het is heiig buiten en er is net genoeg licht om niet te struikelen. Vanwege de temperaturen overdag wordt er zo vroeg gestart. De marathon gaat deels over onverharde wegen en deels door de jungle en langs kleine dorpjes. De jungle is het mooiste stuk. Ook in de klein dorpjes kijk je je ogen uit. Hier struikel je over de kippen en taxibrommertjes. De route is namelijk niet afgezet.

Deze marathon liep ik absoluut niet snel, maar liep ik voor de beleving. Onderweg staan er bewoners langs de kant om bananen te verkopen. Daar ben ik rustig voor gestopt bijvoorbeeld. Echt fantastisch! Ook staan overal bewoners te dansen en ook daar deed ik gezellig aan mee. Uiteraard moest ik ook genoeg tijd nemen om alle kids langs de kant te highfiven. Ik heb ontzettend genoten!”

Sierra Leone Marathon - Anne Beuken 5

Hoe bereid je je voor op een marathon in de warme van Sierra Leone?

“Loop niet te snel, maar ook niet te langzaam, want hoe langer je erover doet, hoe warmer het wordt. Het zwaarst is de luchtvochtigheid, die is tussen de 85 en 95 procent. Een petje dragen is hoognodig, net als zonnebrand en dunne kleding. Uiteraard is het ook belangrijk dat je genoeg drinkt.”

Was de marathon in Ghana net zo’n avontuur?

“Dat was voor mij helaas niet zo’n fijne ervaring. Ik had de hele zomer hard getraind, maar kreeg na tien kilometer een blessure. Het was afzien tot de laatste meter.”

Sierra Leone Marathon - Anne Beuken 4

De Sierra Leone Marathon wordt georganiseerd door Street Child. Hoe helpt Street Child de bewoners?

“Street Child heeft twee focuspunten: de afgelegen gebieden en de stedelijke gebieden. In de afgelegen gebieden wordt bijna geen onderwijs gegeven. Soms zie je een leraar met een groepje kinderen om een boom zitten. Samen met de community bouwen wij scholen en bieden wij teacher training. De slimste persoon van het dorp gaat drie jaar in opleiding om les te geven en wij blijven hem vervolgens coachen.

In de stedelijke gebieden gebeurt het veel dat kinderen het geld moeten verdienen en daarom niet naar school gaan. Samen met de ouders of verzorgers gaan we het probleem bekijken. Is er niet voldoende inkomen? Dan helpen wij met het opzetten van bijvoorbeeld een familiebedrijf door het geven van business trainingen en een startkapitaal. Vervolgens zetten wij een spaarprogramma op met de ouder of verzorger. Van het verdiende geld leggen zij bijvoorbeeld elke week 5000 SLL (Sierra Leone Leone) in, wat neerkomt op zo’n tachtig eurocent. Na twintig weken krijgen zij het gespaarde geld terug waarvan ze de school van hun kind kunnen betalen. Wij krijgen vaak als feedback dat dit spaarprogramma de grootste hulp is. Omdat de levensverwachting veel lager ligt dan bijvoorbeeld in Europa, leven veel inwoners van Sierra Leone van dag tot dag en denken niet na over de toekomst.”

Sierra Leone Marathon - Anne Beuken 3

Hoe ziet de reis naar Sierra Leone met Street Child er naast de marathon uit?

“De groep deelnemers is heel gevarieerd. Er zijn deelnemers uit onder andere Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië. Het grootste deel komt uit Engeland. In totaal zijn er wel 150 man. Omdat zelf reizen door Sierra Leone niet te doen is, is het fijn om met een georganiseerde reis mee te gaan. Er zijn geen Nederlandse reisorganisaties die Sierra Leone aanbieden en er is geen openbaar vervoer. Omdat er nauwelijks toerisme is in dit land wordt vaak gedacht dat het er gevaarlijk is. Daar is niks van waar. Sierra Leone heeft in het verleden flinke klappen gehad, waar ze nu nog de dupe van zijn, zoals de oorlog en ebola. Helaas duurt het jaren om van die slechte naam af te komen.

Op deze reis doe je niet alleen als groep mee met die super leuke marathon, ook ga je samen eten in een goed restaurant dat opgezet is door Street Child (om de kans op een buikgriep voor de marathon zo klein mogelijk te maken), is er een pasta party de dag voor de marathon, krijg je workshops van het lokale team, bezoek je scholen in afgelegen gebieden, maak je kennis met een aantal families en de reis wordt afgesloten op een bountystrand. Het is een hele diverse en bijzondere reis.”

Bedankt, Anne, voor dit super inspirerende interview. Hopelijk treffen we elkaar volgend jaar in Sierra Leone tijdens deze meer dan fantastische race!

Dit interview is niet gesponsord door Street Child. Wij zijn wel enorm enthousiast over deze ervaring en proberen volgend jaar zelf mee te gaan. Eventueel met jullie! Zodra hier meer over bekend is, horen jullie dat natuurlijk. En daarom zijn wij benieuwd, zou jij het leuk vinden om in mei 2019 mee te gaan op reis met ons en met Street Child om de Sierra Leone Marathon (of de 5 km, 10 km of halve marathon) te rennen? Laat het ons weten in de reacties hieronder of mail ons op info@girlsruntheworld.nl.

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *