Runninggirl van de maand: Esther Prijs (@Essie_pr)

Esther Prijs

Een vrolijk lachende vrouw komt met stevige, maar toch sierlijke pas op me aflopen. Dat moet Esther zijn: lange wapperende haren rond een vriendelijk gezicht en bruine gespierde benen onder een kek rood jurkje. Esther liep dit jaar de Trail des Fantomes in de Ardennen en vorig jaar een halve marathon in Noorwegen, de Great Fjord Run. Zij is de runninggirl van de maand Oktober en vertelt aan Girls Run The World over haar ervaringen tijdens deze bijzondere buitenlandse evenementen.

Sportieve trotse mama

Esther Prijs is een sportieve trotse mama van bijna 40 jaar en een fanatiek hardloopster. “Tsja, die naam Essie_pr”, zegt ze, als ik haar complimenteer met haar toepasselijke naam op Instagram. “Ik ben helemaal geen snelheidsduivel, maar alle combinaties waren al in gebruik en zo kwam ik uiteindelijk hierop uit.” Esther loopt inmiddels bijna vier jaar hard. Daarvoor heeft ze allerlei verschillende sporten beoefend. Vanaf haar vierde tot haar veertiende jaar heeft ze aan ritmisch gymnastiek gedaan met veel wedstrijden.  Esther heeft een aerobics- en stepsopleiding gevolgd en jaren aerobicles gegeven. Totdat een vriendin begon als hardlooplerares. Esther ging mee en werd verliefd op de hardloopsport. “Sporten in de buitenlucht is zo heerlijk”, zegt ze.

De keuze voor de Great Fjord Run & Trail des Fantomes

“In 2016 wilde mijn toenmalige man, de vader van mijn dochter, zijn eerste halve marathon graag samen met mij lopen. Hij wilde wel meteen meedoen met een speciale run”, vertelt Esther. Ze nam na haar eerste halve marathon in Spijkenisse folders mee van Haroldinio Sportsplanet over verschillende wedstrijden in het buitenland. Haar ex zag de plaatjes van de fjorden in Noorwegen en was verkocht.

Esther, uitzicht over het fjord

Esther wilde heel graag in de Ardennen een trail lopen en de Trail des Fantomes heeft ze  gecombineerd met haar zomervakantie. Met mijn dochter en mijn ouders stonden we op de camping een half uur rijden van La Roche-en-Ardenne, waar de trail begon. “Echt ideaal”, vertelt Esther.

Voorbereidingen

Voor de trailrun heeft ze zich goed voorbereid door met loopmaatje Irene van @anothermiletorun, regelmatig in het bos, de heuvels en de duinen te lopen. Veel op onverharde paden om zo de knieën en de enkels sterker te maken. Esther liep tevens diverse trails als de Veluwezoomtrail, de Oosterhoutse Trail en verschillende trails in Luxemburg en Frankrijk. Allemaal om maar zo goed mogelijk aan de start van de Trail des Fantomes te verschijnen, één van de zwaarste trails in de Ardennen.

Esther, klaar voor de start
Klaar voor de start van de Trail des Fantomes!

“Op Noorwegen heb ik me achteraf bekeken, eigenlijk niet genoeg voorbereid. Het was veel meer klimmen dan ik had gedacht. Het was daarom ook mijn langzaamste halve marathon ooit, maar ik was toch tevreden omdat er veel hoogteverschil in het parcours zat”, zegt Esther.

De Great Fjord Run en een grote big smile

De route van  De Great Fjord Run gaat over drie bruggen, langs de zee,  door de bossen en de wonderschone fjorden. In Knarvik is de start op een grote atletiekbaan met een tribune in de bergen. Je hebt meteen een adembenemend uitzicht over de bruggen en het fjord.  “In tegenstelling tot de dagen ervoor scheen de zon en was de lucht strakblauw, dan is Noorwegen op zijn mooist.”

Knarvik is een typisch Noors stadje met de bekende gekleurde Noorse huisjes. Vanuit het stadion loop je naar de eerste brug, waar je met al die mensen overheen gaat. “Er staat weinig publiek en er spelen geen dj’s,  maar er zijn wel  fanfares met van die Noorse trompetspelers, dat past dan wel weer. Volgens mij heb ik de hele wedstrijd met één grote big smile rondgelopen, zo mooi was het.” Esther straalt als ze met haar herinneringen terug gaat naar die mooie dag, ruim een jaar geleden.

Eshter, gezelligheid na de finish
Gezelligheid na de finish!
Trail des Fantomes: ZWAAR

Als ik haar vraag hoe ze de Trail des Fantomes heeft ervaren, is haar antwoord kort maar krachtig: ZWAAR! “De trail gaat over 800 hoogtemeters en bij 14 kilometer overbrug je in één kilometer wel 425 hoogtemeters. Daarna was het steil naar beneden. Je kon in één keer naar beneden glijden, of van tak naar tak, echt gaaf. Het was erg modderig door de regen van de voorafgaande dagen. Op de dag zelf was het ook hier strakblauw. Eigenlijk heb ik best wel geluk met het weer”, lacht Esther.

Esther, Trail des Fantomes

De eerste beklimming, helemaal kapot

Het mooiste moment in de Ardennen was voor Esther de eerste beklimming aan het begin van het avontuurlijke parcours over 19 kilometer. “Ik kwam helemaal kapot boven op de berg, keek achterom naar alle lopers die nog aan het klimmen waren en vooruit over het bos en de bergen en dacht: “Wow, ik heb het gewoon gered!”

Ook tijdens de Great Fjord Run beleefde Esther haar mooiste moment aan het begin van de race. “De start vanuit het atletiekstadion in Knarvik, waar je meteen de eerste brug over gaat en dan dat uitzicht over de fjorden. Echt heel indrukwekkend.”

Esther, bruggen over zee
Eén van de bruggen met een adembenemend uitzicht over de zee.
Stiekem voorkeur voor trailen

“Trailrunnen vind ik echt heel leuk”, antwoordt Esther als ik haar vraag waar haar voorkeur ligt. “Misschien vind ik het wel leuker dan gewoon hardlopen op asfalt. Trailen is een heel speciale beleving, je rent door water, je klimt en klautert. Het is eigenlijk een grote speeltuin en geeft ook een extra kick omdat het niet zonder gevaar is.”

Startbewijs Londen

“Maar mijn volgende grote uitdaging is nu de marathon van Londen”, zegt Esther trots. Ze is één van de lucky few, die het felbegeerde startbewijs heeft weten te bemachtigen.  “Als ik een wedstrijd in het buitenland loop, gaat het me niet om de tijd. Ik ren vooral om te genieten van de nieuwe omgeving. Het is heerlijk om niet de hele tijd op je klokje te kijken of je nog op schema ligt.”

“Ook in Londen staat genieten voorop, want ik ben nog nooit in Londen geweest. Het is echter een mooi vlak parcours, dus stiekem hoop ik toch onder de vier uur en 30 minuten te finishen. Het is mijn derde hele marathon. Eerder heb ik de marathons van Amsterdam en Rotterdam gelopen en de derde wilde ik heel graag in het buitenland lopen. Het liefst één van de big five en dat is nog gelukt ook”, lacht Esther.

Esther, wat een leuke spontane sportvrouw ben jij. Dank je wel voor je mooie verhalen en Girls Run The World wenst je heel veel succes en loopplezier in Londen. You go girl!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *