Runninggirl van de maand: Maaike Portenge

Maaike Portenge - Runninggirl

Met een onvervalst Dordts accent neemt Maaike de telefoon op: “He Es, leuk!” Ondertussen zoekt ze samen met haar dochter Sofie op YouTube een liedje uit om op te dansen. Want kinderen gaan voor alles, zelfs voor hardlopen. Graag stel ik aan jullie voor: onze runninggirl van deze maand: Maaike Portenge!

Maaike naast hardloopster

We kennen Maaike Portenge allemaal als de hardloopster met het doorzettingsvermogen waar iedereen jaloers op is. Ze is het rennende bewijs dat je geen maatje 36 hoeft te hebben om een marathon te lopen. Als drager van maatje 36 weet ik zelf overigens dat die maat ook geen garantie is dat je een marathon kunt lopen… Naast die stoere hardloopchick is Maaike de trotse mama van Max (5) en Sofie (3) en werkt ze als acceptant bij een zorgverzekeraar.

Maaike Portenge - doorzetter

Het begin van een hardloopcarrière

“In 2010 was ik veel afgevallen en in 2011 begon ik met hardlopen. De allereerste run waar ik aan meedeed was de LadiesRun in Rotterdam. Ik ging steeds verder uitbouwen en zat op een gegeven moment op 15 kilometer. In 2013 raakte ik zwanger…en veranderde alles. Toen werd het hardlopen allemaal iets minder. Ik trainde wel en liep wedstrijden van 5 tot 10 kilometer. Voor mezelf besloot ik dat 2018 het jaar moest worden dat ik meer wilde doen wat ik leuk vond. In januari 2018 ging ik mee met Girls & Boys Run Aken en dat was echt een overwinning op mezelf met allemaal onbekende en veel sportievere lopers. Ik kwam amper de heuvel op in dat park en stond bovenop echt even te janken. Ik wist gewoon dat ik aan de bak moest.”

Maaike Portenge - Aken met Esmar

“Mijn droom is vanaf het begin geweest om ooit een marathon te lopen. Het liefst die in New York, maar dat is ‘een beetje enthousiast aan de prijs’”, aldus Maaike. “Toen besloot ik dat het Rotterdam moest worden.”

Maaike Portenge - Rotterdam Marathon

Hardlopen fysiek en sociaal

Als ik Maaike vraag wat hardlopen voor haar betekent blijft het even stil. “Ja, zoveel. Hoe moet ik dat uitleggen. Je pusht je lichaam tot dingen die je niet voor mogelijk had gehouden. Je gaat steeds een stukje verder. Van de 5 naar de 10 naar de halve en tenslotte naar de hele. Doordat ik steeds verder kon lopen werd ik zelfverzekerder. Sociaal heeft het me ook zoveel gebracht, al die gezelligheid via Ik Loop Hard, echt super!”

Maaike Portenge - eerste wedstrijd

Mooiste hardloopherinnering

Maaike’s mooiste herinnering is sowieso Rotterdam, want dat was haar droom. “Sociaal gezien denk ik echt de Zevenheuvelenloop van afgelopen jaar, vanwege alles eromheen. Ik was toen het hele weekend in Nijmegen en iedereen die ik van Facebook kende zag ik toen in het echt. Gezellig met elkaar een biertje drinken. Ja, dat was echt heel leuk”, lacht Maaike.

Maaike Portenge - zevenheuvelenloop

Hardlopen in het buitenland

“10 augustus loop ik in Dublin de 5 kilometer en dan 11 augustus de halve marathon”, vertelt Maaike trots. Haar favoriete vakantieland is Ierland en ze wilde heel graag een keer een wedstrijd in het buitenland lopen, dus dat moest gewoon Dublin worden. “Ik heb iets met Ierland, als ik daar ben, voel ik me helemaal ZEN. Na Dublin zou ik graag een keer een wedstrijd lopen in België, dat is ook lekker dichtbij. Oh ja, en natuurlijk Parijs, maar dat moet ik allemaal nog even uitzoeken.”
Als Maaike op vakantie gaat, gaan de hardloopschoenen mee. “Ik plan dan mijn route en schrijf de straten op een briefje, maar dat ging vorig jaar in Frankrijk niet helemaal goed. Er stonden namelijk nergens straatnaambordjes, haha”, lacht Maaike.

Hardlopen en mama zijn

“De kinderen worden nu wat groter en snappen het iets beter als ik een stukje ga rennen. Ik probeer te rennen op momenten dat zij er geen last van hebben. Dus als ze op bed liggen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat en verder in het weekend. Af en toe krijg ik ook van die leuke opmerkingen. Laatst na de halve van de Haar zei Max: ‘Oh, heb je weer achter heel veel mannen aangerend mam?’ Geweldig toch! En medailles heten bij ons in huis geen medailles, maar renprijzen. Maar als ik klaar sta om te gaan trainen en er is iets met de kids, dan gaat dat hardlopen niet door. Kids staan op nummer 1”, zegt Maaike kordaat.

Maaike Portenge - geen maatje 36

Een vol programma

Maaike zit niet stil. Als ik haar vraag welke wedstrijden er naast Dublin op het programma staan, ratelt ze lekker door. “Vanavond ga ik een vriendin hazen op de 5 kilometer. Ze wil heel graag onder de 36 minuten lopen. Volgende week de 10 EM in Dordrecht, in september de CZ Tilburg Ten Miless, 6 oktober de halve van Breda en in oktober ga ik met Ruud, Tamara en Suzanne een run-bike-run estafette doen. Dan hebben we nog de Drechtstadloop en in Spijkenisse wil ik ook graag de halve doen. Valt wel mee hoor”, lacht Maaike. “Oh ja, en ook nog de Ladiesride, maar dat is fietsen. En er komt vast nog wel iets tussendoor qua kleine wedstrijden.”

Stel jezelf een doel

Maaike is het bewijs dat je als je echt iets wilt bereiken, dat gewoon mogelijk is. “Stel jezelf een doel”, zegt Maaike. “Dan heb je iets om naar toe te werken. En als je dat gehaald hebt, kies je weer een nieuw doel. Ik vertel ook altijd aan iedereen wat ik allemaal wil, dat werkt enorm motiverend. Beetje dubbel want je kunt ook keihard op je bek gaan, haha. Vorig jaar zei ik tegen mijn trainer Ruud van Balkom, ik wil op 1 september de CZ Tilburg Ten Miles lopen, op 3 november de halve van Dort en op 7 april Rotterdam. Ik stelde doelen, schreef me in en Ruud zei: “Ok, dan maken we een schema”. Dat is echt mijn tip: stel een doel, schrijf je er voor in en ga ervoor!”, zegt Maaike enthousiast.

Maaike Portenge - hardloopdroom

De hardloopdroom van Maaike Portenge

“Mijn droom is Rotterdam nog een keer lopen, maar dan zonder niet lekker te worden. Dus beter dan vorig jaar, dat ik ‘m uitloop met een goed gevoel en het liefst in een tijd van rond de 5 uur. New York blijft onwijs gaaf en als ik het geld zou hebben… Maar in Dublin een hele zou ook geweldig zijn!”, droomt Maaike Portenge hardop.

Lieve, stoere Maaike, bedankt voor dit gezellige interview. Wij zijn supertrots op jou en wensen je heel veel succes met al je komende runs, maar vooral in Dublin. You go girl, genieten maar!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

 1. Een moordwijf zo noem ik haar !!Als je in jezelf durft te geloven en alle vooroordelen aan je laars lapt eb er voor durft te gaan dan ben je in mijn ogen een hele echte!!Behalve renster ook een topmoeder je moet het maar kunnen ,zoveel bereikt en dan toch nog dromen over die ene in Newyork!!Nee Maaike niet Runninggirl van de maand maar van2019!!

  1. Hi Peter!

   Bedankt voor je supertoffe reactie. Maaike is een voorbeeld voor velen en een echte topper!

   Sportieve groetjes,
   Esmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *