TeamNL-clinic Papendal, hardlopen met Tony en Danaïd

Hardlopen met Tony en Danaid - met medaille

“Hi Essie, gefeliciteerd! Jij bent één van de winnaars!”, verschijnt er op het scherm van mijn laptop. “Samen met een loopmaatje neem jij op 16 juni op Papendal deel aan een exlusieve TeamNL-clinic met Tony en Danaïd.” Direct app ik hardloopmaatje Femke of ze met me mee gaat. Natuurlijk is Femke enthousiast en vol verwachting staan we drie weken later klaar op de prachtige atletiekbaan op Papendal, het walhalla voor alle jonge Nederlandse sporttalenten.

Hardlopen met Tony en Danaïd

Als hoofdrolspeelsters in de aftermovie van de clinic mogen we eerst onze aankomst op het complex overdoen. Take one, two… Op een knaloranje TeamNL-fiets rijden we onder een haag van grote bomen over de brede oprijlaan richting PapendalTony van DiepenDanaïd Prinsen en bondscoach middellange afstanden Grete Koens zijn de gastheer en gastvrouwen van vandaag. “Welkom op Papendal, zijn jullie hier al eerder geweest?”, vragen ze aan onze groep van in totaal 30 enthousiaste hardlopers. Na twee prachtige racevideo’s van topprestaties van Tony en Danaïd op de 400 en 800 meter, krijgen we uitleg over het programma van vandaag.

De challenge

De ogen van iedereen gaan glimmen als Grete, die in haar tijd 5 kilometer in 15 minuten liep, vertelt over de challenge aan het einde van de training. We mogen allemaal 40 en 80 meter sprinten en dan kijken of we de snelheid halen die Tony en Danaïd op de 400 en 800 meter lopen. Wow, een echte sprint op de atletiekbaan met tijdsmeting. Wie wil dat nu niet! “Eerst gaan we die spiervezels op scherp stellen en dan knallen”, lacht Grete.

Alles draait om die billen

De atletiekbaan ligt er prachtig bij in het ochtendzonnetje en iedereen loopt met een grote glimlach richting de baan. De ene helft van de groep gaat een circuitje doen met Grete en de andere helft krijgt loopoefeningen van Tony en Danaïd. “Het belangrijkste in al mijn trainingen is de hiplock”, vertelt Grete. “Zorg dat die bilspieren sterk zijn, want die billen zijn de basis van goed hardlopen.”

Sommige oefeningen van het circuit kennen we, maar worden dan net weer even anders uitgevoerd. Grete corrigeert waar dat nodig is en legt alles rustig uit. Wel tof om van de bondscoach tips te krijgen. Ik snap dat het een fijne trainster is voor de jonge talenten. Ze is rustig, maar heel duidelijk en direct. Je ziet ook dat de coach en haar pupillen erg op elkaar gesteld zijn aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Er is duidelijk sprake van wederzijds respect.

Hardlopen met Tony en Danaid - de mooie atletiekbaan

Soms werkt de erectie-pil pas goed als u de pil een aantal keer gebruikt heeft. Zonder zin in seks krijgt u geen stijve penis, ook niet met een erectie-pil. Er zijn verschillende pillen, zoals sildenafil, vardenafil en tadalafil. Bespreek met uw huisarts welke erectie-pillen u wilt. Helemaal Viagra pillen zorgen er voor dat uw penis langer stijf blijft en wat steviger is.

Waar is de balans

Onze coördinatie is soms ver te zoeken en de heupen wiebelen heen en weer als we met onze handen op een bal in push-up-houding staan en diezelfde handen achtereenvolgens op en naast de bal moeten plaatsen. “Kan die aquabag volgende keer niet helemaal vol water”, grapt een van de deelneemsters bij een stabiliteitsoefening met de beroemde aquabag. Leuk om een keer in het echt met die aquabag te oefenen, maar ook confronterend want de balans die we allemaal toch wel een beetje dachten te hebben, is ver te zoeken. Gelukkig kunnen we er om lachen, want we hebben allemaal hetzelfde probleem.

Tony en Danaid - loopoefeningen

Twee jonge atleten

Wat kunnen Tony en Danaïd mooi lopen, zo soepel en licht. Het stel dat ook in het echt vriend en vriendin is, ziet er atletisch uit. Gespierd, zo licht als een veertje en met sprankelende ogen en een frisse uitstraling. Als Danaïd de loopoefeningen voordoet, ziet het er eenvoudig uit, maar als je het dan zelf gaat doen blijkt het toch iets lastiger. Linkerbeen laag, rechterbeen hoog, linkerhand…? Haha, mijn coördinatie is helemaal weg. Ik ben dan wel een vrouw, maar denken en doen tegelijk blijkt voor mij erg lastig.

Het clubrecord van Femke

Verschillende looppassen passeren de revue, we lopen over kleine hordes, pionnetjes en de bedoeling is dat we daarna rennend de geleerde tips toepassen. Ik ben gedrild op mijn armen gebruiken, maar nu ik zo met mijn passen bezig ben, vergeet ik juist die armen weer. “Neem je armen mee”, roept Danaïd. Femke gaat een stuk soepeler met de loopoefeningen dan ik. In haar jeugd heeft Femke veel aan atletiek gedaan en ze staat zelfs nog steeds in de boeken met haar clubrecord bij AAC (600m indoor 1,56.56 als tienjarige pupil). Tof om te zien dat deze basis er duidelijk nog in zit bij haar.

Sprinten maar

Dan is het tijd om het geleerde in praktijk te brengen. De piepertjes voor de tijdsmeting worden uitgedeeld en het is challenge-time! Vol overgave sprint iedereen zo hard mogelijk 40 en 80 meter over de verende atletiekbaan. “Bijna 24 kilometer per uur”, roept Grete. Iedereen krijgt zijn tijd en gemiddelde snelheid door elkaar heen te horen. Ook hier zijn Femke’s atletiekbaanroots duidelijk zichtbaar, want ze is op beide afstanden sneller dan Esmar. Jammer dat we niet tegen elkaar gelopen hebben eigenlijk, bedenk ik me nu achteraf. Dat was wel leuk geweest voor het filmpje!

Hardlopen met Tony en Danaid - sprint

Rondleiding Papendal

We krijgen een prachtige TeamNL-medaille uitgereikt, drinken wat en dan is het tijd om ons even op te frissen. De groep wordt weer in tweeën verdeeld voor de rondleiding op Papendal. Wat is dit tof om te zien, echt overal is aan gedacht in dit geweldige sportcomplex. Wat dacht je van een zwevende vloer voor de volleybaldames met de jaloersmakende lange benen omdat ze zoveel trainen en springen? En bijna alle ruimtes zijn zonder ramen zodat de atleten zich 100% kunnen concentreren.

Als we in de trainingshal voor hoogspringen staan is het echt heel stil. Het lijkt wel of ik een noise-reduction-koptelefoon op heb. “De muren zijn bekleed met speciaal materiaal waardoor het hier extra stil is”, vertelt de mevrouw van Papendal die ons rondleidt. “Het is hier zo rustig dat er soms atleten slapen op die dikke mat. Even een tukje doen tussen de trainingen door zonder gestoord te worden.”

Verantwoord voedsel

In het restaurant van de atleten staat bij alle etenswaar duidelijk vermeld na welke training je dit kunt eten en wat er allemaal in zit. Nieuw eten wordt getest door een testpanel. Danaïd zit ook in het panel en vertelt dat ze zo ook een keer pasta met insecten at. “Smaakte prima hoor en er zitten heel veel eiwitten in”, vertelt ze lachend. “En van te voren wist ik niet dat er insecten in zaten, dat scheelt.”

Hardlopen met Tony en Danaid - het krachthonk

De enige ruimte met grote ramen is het krachthonk waar atleten ook herstellen van blessures. Het uitzicht over het gras en de bomen in allerlei tinten groen is prachtig en echt rustgevend. Wat een geweldig complex, denk ik bij mezelf. Als ik toch jong en getalenteerd was…

Tony en Danaid - interview Femke

Een voedzame lunch

Lunchtime! Natuurlijk eten we alleen gezonde, verantwoorde producten. “Kun je ook alles nemen?”, zeg ik grinnikend tegen Femke. “Haha, natuurlijk Es, daarvoor zijn we ook op Papendal”, lacht ze terug. Ons menu: cracker met Hüttenkäse, salade met quinoa en zalm, kwark, pasta (zonder insecten) en een gezond drankje met meloen. Gezellig kletsend met de andere deelnemers genieten we van de voedzame lunch. Zoals altijd waar hardlopers samen komen, wordt er gezellig gebabbeld over alles wat met hardlopen te maken heeft. Hardlopen verbindt en iedereen heeft wel iets met elkaar gemeen. Verhalen over de mooiste marathons en de beklimming van de Mont Ventoux (to-do-list Esmar) gaan over een weer.

Hardlopen metTony en Danaid - foto

Nog een groepsfoto en klaar

Helaas is de finishlijn van deze heerlijke ochtend ‘hardlopen met Tony en Danaïd’ bereikt en nadat we een goedgevulde goodiebag van TeamNL in ontvangst genomen hebben is het tijd voor de laatste groepsfoto.

Hardlopen met Tony en Danaid - de hele groep

Nu maar hopen dat we de oefeningen thuis nog weten… Tony, Danaïd, Grete en de Atletiekunie, dankjulliewel voor deze geweldige dag. Gelukkig hebben we de foto’s en de aftermovie nog.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *