Yoga voor hardlopers, een bijzondere ervaring

Yoga voor hardlopers-Yoga4running

“Hardlopen is niets meer dan planken, knieën op tillen en licht naar voren leunen”, lacht Mathilde, onze yogalerares. Wij lachen vrolijk terug en zijn heel benieuwd naar wat ons te wachten staat. Vandaag doen we met z’n vieren mee aan een les yoga voor hardlopers bij Yoga4running in Den Haag.

Yoga voor hardlopers

We beginnen de les yoga voor hardlopers met een half uurtje rennen. Als we buiten op de stoep in een kringetje staan schijnt de zon, een mooi begin. We luisteren naar de uitleg van Mathilde en concentreren ons met ogen dicht op onze ademhaling. “Ok, rennen maar, in dribbelpas”, klinkt het startsein van de sportieve yogalerares. In een rustig tempo rennen we door de straten van Den Haag. Dan kleurt de lucht donkergrijs en krijgen we spontaan een hagelbui op ons hoofd. “Jumping jacks om warm te blijven”, roept Mathilde als we in de kou even stilstaan voor een stoplicht.

Observatie looptechniek

Terwijl wij denken dat we rustig inlopen, observeert Mathilde ieders looptechniek. “Je loopt veel met een holle rug, Es, probeer meer licht je dwarse buikspieren in te zetten”, zegt ze als ze naast me komt lopen. “Ontspan die kaken en gebruik je handen”, hoor ik haar even later tegen een andere loper zeggen. Door ons te observeren bepaalt Mathilde welke oefeningen ze ons zo gaat laten doen in de yogales.

Sterke bilspieren voor klimmen

“We gaan die berg twee keer op sprinten en daarna ren je weer naar naar beneden. Dan kan ik zien of jullie bilspieren goed ontwikkeld zijn, want die heb je nodig bij klimmen”, lacht ze tussen de regendruppels door. Femke krijgt complimenten tijdens de klim, sterke bilspieren die Fem! Na de klim rennen we terug naar de Amalia van Solmsstraat. Onderweg doen we een intervalletje tussen de lantaarnpalen door. Op de hoek van de straat nog even een eindsprintje en we zijn alweer terug.

Helemaal niet zweverig

Iedereen doet zijn schoenen uit en laat ze netjes op de gang staan. De matjes liggen al klaar en nieuwsgierig kiezen we allemaal een plekje uit. De sfeer is ontspannen en helemaal niet zweverig. “Wat is nu je bekken kantelen?”, vraagt de man naast mij op het matje. “Goede vraag”, antwoordt Mathilde en rustig legt ze uit hoe je dat heel eenvoudig kunt doen. We proberen onze uitademing langer te maken dan de inademing. “Daarna neem je even pauze voordat je aan je volgende ademhaling begint. Daar heb je veel profijt van tijdens het hardlopen”, vertelt Mathilde.

Yoga voor hardlopers-stabiel staan

Ontspannen inspannen

We doen oefeningen specifiek voor hardlopers en dat maakt deze yogales bijzonder. De oefeningen zijn aangepast aan onze sportlijven en hebben als doel ons lichaam sterker en flexibeler te maken, zodat we efficiënter en zonder blessures kunnen lopen. “Ik wil dat jullie je ontspannen inspannen en met een glimlach op je gezicht naar huis gaan”, zegt Mathilde vriendelijk.

Yoga moet je leren

Bij sommige oefeningen is het echt heel lastig om stabiel te blijven staan. “Everybody needs a hand”, zegt Mathilde als ze af en toe een van ons ondersteuning biedt tijdens een oefening. Onze spieren branden en ondertussen praat Mathilde op ontspannen toon rustig door zodat je het ongemerkt toch langer volhoudt. “Hardlopen kon je ook niet in één keer”, zegt ze geruststellend. “Yoga moet je ook leren, net als rennen.”

Met onze ogen dicht liggen we ontspannen op de matjes. We concentreren ons weer op onze ademhaling en zijn ons bewust van ons eigen lichaam. Mathilde bedankt ons voor onze inspanning en aanwezigheid. Tevreden kijken we elkaar aan. Wat was dit leuk en zeker voor herhaling vatbaar.

Yoga voor hardlopers-Mathilde

Yoga voor hardlopers is super tof en helemaal niet zweverig. Heb jij weleens yoga gedaan of zou je dat graag willen doen?

 

 

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *