10 bijzondere hardlooopwedstrijden wereldwijd

Hardlopen in Brussel jubelpark atletiekbaan

Het is geen geheim dat wij hardlopen en reizen graag met elkaar combineren. Sommige hardloopwedstrijden zijn zo bijzonder dat je er maar al te graag een reis voor boekt. En ja, soms moet je dan ook wel grondig je trainingsschema aanpassen. Wees gewaarschuwd, want na het lezen van deze blog is je bucketlist een stuk langer geworden!

1. De Marathon van Athene

Want zonder deze race, hadden wij nu geen marathon. Het verhaal gaat dat na de Slag bij Marathon een Griekse soldaat vanaf die plek naar Athene rent om het goede nieuws van de overwinning te vertellen. Die afstand is geen 42,195 kilometer, maar het inspireert de grondlegger van de Olympische Spelen wel om de lange afstandsloop toe te voegen aan de klassieke sporten. Tijdens de Olympische Spelen in 1908 Londen wordt de afstand van deze lange afstandsloop vastgesteld op 42,195 kilometer, simpelweg omdat dit de afstand is van de start bij Windsor Castle tot aan de finish bij de koninklijke tribune in het stadion. Zo is de marathon ontstaan. En hoe kun je dat nu beter vieren dan door te finishen in het stadion in Athene?! Ria en Janneke deden dat vorig jaar!

https://www.instagram.com/p/BqC0LnWActC/

https://www.instagram.com/p/BqCjK84AdEE/

2. Lut Desert Marathon – Iranian Silk Road Ultramarathon

Het heetste plekje op aarde ooit gemeten? Dat is in de Dasht-e-Lut woestijn in Iran. Het kan daar wel 71 graden worden. Goede omstandigheden om 250 kilometer te gaan hardlopen, toch? Oke, je mag er wel acht dagen over doen. En als dat toch te moeilijk is (eh, ja), dan kies je gewoon de ‘light’ variant van 150 kilometer in zes dagen (nog steeds extreem, vinden wij!). Gelukkig benadrukt de organisatie dat het niet om snelheid gaat, maar om de ervaring. Desert marathons vind je op meerdere plekken. Ze rende Tara in de woestijn in Jordanië en heeft ook de Death Valley in Amerika een hele en een halve marathon! Keus genoeg als je van warm weer houdt.

3. Polar Circle Marathon

Van extreme warmte naar extreme kou op Groenland. Dit enorme eiland is erg dunbevolkt vanwege de toendra’s en gletsjers die het grotendeels onbewoonbaar maken. Maar die landschappen zijn wel prachtig om doorheen te rennen. Het is een unieke kans om door een van de meest afgelegen plaatsen te gaan hardlopen. En als je er dan toch bent, waarom dan niet óók de halve marathon meepakken tijdens de Polar Bear Challenge?

4. Romeo & Juliet Half Marathon

Ach, zo romantisch. Samen met je geliefde rondom Valentijnsdag hardlopen in Verona, dé stad waar het bekende verhaal van Shakespeare, Romeo en Juliet, zich afspeelt. Het verhaal van de verboden liefde met het tragische einde. Laten we hopen dat de meeste stelletjes wat gezelliger over de finish komen. Je kunt de afstand ook opsplitsen en natuurlijk kun je ook als single of samen met vrienden of familie meedoen. Bovendien is Verona een prachtige stad, dus super leuk om een weekendje hier door te brengen.

https://www.instagram.com/p/Bt2r8EmnF-L/

5. Midnight Sun Run Marathon in Tromso

Bovenin Noorwegen wordt het in de zomer niet donker ’s nachts en dat kun je het beste ervaren door rond dit tijdstip een marathon te lopen toch? Het lijkt mij zo’n gekke gewaarwording! En aangezien dit land met al haar prachtige fjorden toch al een tijd op mijn verlanglijstje staat, is dit een mooie reden om eindelijk eens een reis te boeken.

6. De 60 van Texel

Natuurlijk hoort er ook een Nederlandse wedstrijd in dit rijtje thuis. Hoewel ik graag de Kustmarathon had willen kiezen (daar ga ik later dit jaar aan meedoen), denk ik stiekem dat De Zestig van Texel nét iets epischer is. Want je loopt bijna het hele eiland rond, waarbij strand, bos, duin, wad, dijk en dorp elkaar afwisselen. Het aantal deelnemers is beperkt, omdat Texel nu eenmaal niet zoveel mensen aankan. Voor de echte fanatiekeling is er ook nog de 120km. De toelatingseisen daarvoor zijn erg streng en je moet ook binnen 13 uur finishen. Dat maakt deze loop ook nog eens exclusief.

7. Great Wall Marathon in China

Vanwege de enorme hoogteverschillen en de 5164 traptreden die je moet beklimmen, wordt deze marathon gezien als een van de zwaarste ter wereld! Maar hee, dan heb je wel twee vliegen in één klap: een marathon én je kunt een van de bekendste bouwwerken ter wereld van je bucketlist afvinken. Mijn nichtje Marianne deed vorig jaar mee aan de halve marathon en vond dat al zwaar genoeg. Maar wat een prachtig uitzicht ook he! Het schijnt trouwens dat de Chinese Muur vaak erg druk is met toeristen, dus misschien is dit ook wel de enige dag in het jaar dat je lekker kunt doorlopen ;).

8. Route du Vin

Tussen al die extreme loopjes moeten we ook even plaatsmaken voor een iets laagdrempeligere wedstrijd, namelijk de Route du Vin: de wijnroute. Een halve marathon in de stad Remich in Luxemburg. De route loopt langs de rivier de Moezel en natuurlijk krijgen de deelnemers ook een wijntje. Wij zetten al eerder de leukste bier- en wijnruns op een rijtje. Dit soort runs zijn een leuke manier om hardlopen en een vakantie te combineren!

9. Big Five Marathon

Hardlopen tússen de giraffen en leeuwen?! Ja, het kan. Hoe dat precies gaat weet ik ook niet, maar het schijnt dat de rangers alles goed in de gaten houden. Deze race vindt plaats in een privéreservaat in Zuid-Afrika en staat bij veel mensen hoog op de bucketlist. In Zuid-Afrika heb je trouwens nog een aantal hele bijzondere hardloopwedstrijden. De Comrades Marathon van 90 kilometer is ’s werelds oudste ultramarathon. Het ene jaar gaat hij heuvelop, het andere jaar mag je lekker afdalen. Goed kijken wanneer je je inschrijft dus. En dan is er ook nog de Two Oceans Marathon in de prachtige omgeving van Kaapstad.

10. Rift Valley Marathon

We begonnen in Athene in het oude Griekenland en eindigen in Iten, Kenia. The Home of Champions. Dé plek waar de snelste marathonlopers ter wereld opgroeien en trainen. De meeste van deze toplopers komen uit de stam Kalenjin. Wetenschappers proberen al decennialang te achterhalen hoe het komt dat ze zo snel zijn. Het komt deels door hun lichaamsbouw, maar ook het trainen op hoogte draagt bij aan de prestaties. Het belangrijkste is misschien wel de mentaliteit. Run, eat, sleep, repeat. Dit heb ik zelf al een klein beetje mogen ervaren toen ik op vakantie was in Kenia. Tijdens de Rift Valley Marathon krijg je ook training en begeleiding van deze Keniase lopers. Wil je hardlopen leren van de besten in het vak? Dan is deze marathon een échte must op jouw bucketlist.

En? Welke van deze hardloopwedstrijden zou jij willen lopen? Of heb je een andere bijzondere run op de planning staan die wij nog missen in deze blog?

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *