Hardlopen in Utrecht met Girls Running Squad

hardlopen utrecht run2day

De goodiebags zijn ingepakt, de route kennen we (ongeveer) uit ons hoofd en langzaamaan druppelen de eerste deelnemers Run2Day Utrecht binnen. Girls Run The World en Girls Running Squad zijn er klaar voor om onze mooie Domstad hardlopend aan anderen te laten zien. Want ze kennen Utrecht misschien al wel, maar nog niet op deze manier!

Ik denk dat bijna elke Nederlander wel een keer in Utrecht geweest is. Al moest je er maar overstappen op je volgende trein. Maar pas sinds ik zelf 3 jaar geleden in Utrecht ben komen wonen, heb ik de stad écht leren kennen. Sinds een tijdje volg ik op maandagavond de hardlooptraining van Wendy en Karin van Girls Running Squad en nu organiseren we samen dit evenement.

Utrecht Domstad

We kunnen natuurlijk niet gaan hardlopen zonder een goede warming-up, die verzorgd wordt door Jelle van Run2Day op de Mariaplaats. Terwijl de laatste dagjesmensen nog een zonnestraal meepakken op het terras, rennen wij heen en weer en rondom het pleintje.

Onze eerste stop op de route is het dak van Parkeergarage Springweg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Domtoren. Karin vertelt wat over de geschiedenis van dit Utrechtse symbool. Wisten jullie bijvoorbeeld dat hij 112 meter hoog is en dat het daarmee de hoogste kerktoren van Nederland is? Omdat Utrechters zo graag naar de Dom kijken, mag er in de binnenstad niet hoger gebouwd worden. En Karin geeft ook nog even opheldering waarom studenten van het USC niet onder de Domtoren door lopen..

De zeven steegjes, de Oudegracht en het nijntje museum

We vervolgen onze route en rennen kriskras door de zijstraatjes van de Springweg, richting de zeven steegjes. De huizen hier vinden we nu klein en schattig, maar toen ze tussen 1843 en 1860 gebouwd werden, waren ze erg modern. “Het zijn echte arbeiderswoningen, die hoorden bij een brouwerij. Vandaar ook de namen als ‘Moutstraat’ en ‘Brouwerstraat’”, legt Wendy uit. “Pas in 1992 kregen deze huizen een eigen douche.” Nu zijn ze natuurlijk erg gewild, aangezien de huizen erg centraal liggen én karakteristiek zijn.

hardlopen utrecht

En hoe kun je Utrecht bezoeken zónder de Oudegracht te zien? Niet, natuurlijk! We steken de brug over en rennen via de Twijnstraat naar het nijntje museum. Het lieve konijntje bij de ingang kijkt bezoekers dag en nacht vriendelijk aan. Doordat Dick Bruna, de bedenker van dit kinderboekenkarakter, een echter Utrechter is, is deze stad ook van haar gaan houden. In het museum zijn de plaatsen uit de boekjes van nijntje nagemaakt en het is vooral leuk voor kinderen. In het Centraal Museum er tegenover is de werkplaats van Bruna nagemaakt. En wisten jullie dat nijntje wereldberoemd is? De boekjes zijn in meer dan 50 verschillende talen uitgebracht en het witte konijntje heet dan vaak Miffy.

Die lieve Biru.. en wat is het maliespel?

Een klein stukje verderop struikelen we bijna over onze volgende bezienswaardigheid, namelijk het standbeeld van de hond Biru. Mij was het nog nooit opgevallen, maar Karin weet te vertellen dat dit de hond is van de kunstenaar Joop Hekman, die hier tegenover woonde. “Biru was zijn hond en dat gaf inspiratie om dit standbeeld te maken. De echte is verplaatst naar Enschede, maar Utrechters vonden dat Biru hier hoorde en dus hebben ze een namaakversie gemaakt.” We rennen ook nog even langs Sonnenborgh, de voormalige sterrenwacht van Utrecht, dat nu een museum is.

hardlopen utrecht singel biru

Op naar Park Lepelepenburg, hét park dat in de zomer vol ligt met zonaanbidders én de startlocatie is van de trainingen van Girls Running Squad. Ook hier leer ik weer iets nieuws, namelijk dat de naam verwijst naar een huis dat hier gestaan heeft. We rennen verder over de Maliebaan, een rechte brede straat van ongeveer 750 meter die is aangelegd rond 1637 voor het maliespel. Studenten vonden Utrecht rond deze tijd namelijk heel saai en wilden daarom een plek voor dit balspel.

Wittevrouwengevangenis en een geblinddoekte Wolf

We verlaten de Maliebaan halverwege om via de Singel naar de gevangenis op het Wolvenplein te gaan. Dit gebouw staat ook wel bekend als de Witte Vrouwengevangenis, niet omdat er vrouwen in zaten, maar vanwege het feit dat hij aan de Wittenvrouwensingel ligt. Doordat de criminaliteit in Nederland steeds meer daalt, sloot deze gevangenis in 2014. Nu is er onder andere een escape room, zitten er allerlei start-ups in en vinden er regelmatig festivals plaats. Op het plein staat een standbeeld van een wolf met een blinddoek. Dit verwijst naar de onpartijdigheid van vrouwe Justitia.

hardlopen utrecht wolvenplein

Hier splitsen we de groep op. De wat snellere mensen maken het rondje langs de Singel af en de mensen met een wat lager tempo steken tussendoor. We treffen elkaar weer voor de Tivoli, waar momenteel een tijdelijk kunstwerk te zien is, namelijk een walvis gemaakt van plastic afval. Vanaf hier geven we weer twee keuzes: een korte, maar saaie route direct terug naar de Mariaplaats, of een langere, maar veel mooiere route over de wandelpromenades van Utrecht Centraal. Het moge duidelijk zijn welke route alle deelnemers lopen ;).

Smoothies en een goodiebag

Na een intensieve cooling down van Jelle krijgen we een heerlijke smoothie en een stuk fruit van de Spar City Utrecht. Bij de Run2Day staan de goodiebags klaar en houden we nog een loting met een aantal mooie prijzen, vooral veel bidons ;)! De opbrengst gaat naar de Lornah Kiplagat Foundation, die jonge meisjes in Kenia helpt op gebied van onderwijs en sport.

We willen iedereen bedanken voor de leuke avond en de sponsoren dat ze deze avond nóg leuker gemaakt hebben. En dank aan www.yuliasight.com voor de foto’s!

goodiebag hardlopen utrecht
De inhoud van onze goodiebag!

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *