De silhouetten van de kerktorens op Kathedraal-eiland weerspiegelen in het water van de Oder. De zon komt langzaam op en geeft de torens een gouden randje. Wat een machtig gezicht, deze ontwakende skyline op het oudste eiland van de stad.
Hardlopen in Wroclaw
Wroclaw, in het zuidwesten van Polen, kent een roerige geschiedenis. Pas na de Tweede Wereldoorlog, als de verwoeste stad Pools grondgebied wordt, krijgt het de huidige naam Wroclaw (spreek uit als ‘Vrotswaf’). Daarvoor heette de stad Breslau en was zij eigendom van de Duitsers. Wroclaw is sterk uit alle strijd gekomen. De stad met 180 bruggen, 12 eilanden en 5 rivieren wordt het Venetië van Polen genoemd, was in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa en heeft dit jaar de ‘European Best Destination-award’ gewonnen. De hoogste tijd voor een rondje hardlopen in Wroclaw om deze parel van Polen te ontdekken.
Het is half zeven als ik mijn “room with a view” in het Novotel verlaat. Het belooft een prachtige dag te worden, maar de ochtendkou laat me rillen in mijn luchtige hardloopoutfit. “Alsmaar rechtdoor Esmar, dan kom je vanzelf bij het water”, heeft onze perfect Nederlandssprekende gids Monika mij gister uitgelegd. Meer hoef je mij niet te zeggen, want wat is er nu lekkerder dan hardlopen langs het water als je in een stad bent?
De anonieme voetgangers
De vroege vogels op straat zijn op weg naar hun werk. Auto’s en knalblauwe trams rijden af en aan. Ik ren door een tunneltje onder het treinspoor en als ik de drukke straat oversteek valt mijn oog op een groepje beelden. Het zijn mensen die aan de ene kant ondergronds gaan en aan de andere kant weer boven komen. De beeldengroep heet ‘De anonieme voetgangers’ en staat symbool voor de communistische periode van Polen. Ik krijg er een triest gevoel bij en om dat te compenseren poseer ik bij de beelden met een Essie-glimlach.
Paradijs voor shopliefhebbers
Wroclaw heeft vele kerken en in de ochtendschemer zijn ze allemaal prachtig verlicht. Ik ren langs het grote warenhuis Renoma dat ooit gebouwd werd door de Joodse heer Wertheimer. Om zijn rijkdom te benadrukken, liet hij het gebouw decoreren met echt goud. Het is inmiddels compleet gerenoveerd en het is nu opnieuw een paradijs voor shopliefhebers.
Een stad vol kabouters
Als ik in de autovrije winkelpromenade Swidnicka ren, zie ik een groot beeld van een kabouter. Het is ‘Papa Krasnalem’. In de hele stad vind je meer dan 400 van deze unieke wezentjes, maar dan in het klein. De geschiedenis van het volkje gaat terug naar 1980. Het Oranje Alternatief, een groep studenten, wilde het communisme belachelijk maken. Ze tekenden lachende kabouters op de muren in de stad en sindsdien is de kabouter het symbool voor de moderne visie van Wroclaw. Papa Krasnalem is de enige echte kabouter en de rest van de kabouterbevolking zijn commerciële uitingen en toeristische trekpleisters.
Pracht en praal op marktplein Rynek
Even denk ik dat ik in Krakau ben als ik na ongeveer twee kilometer aankom op Rynek, het grote marktplein. De gouden pracht en praal van het indrukwekkende stadhuis met de astronomische klok, straalt me tegemoet. Ik kijk om me heen en word blij van de in vrolijke pasteltinten gekleurde huizen langs het plein, die allemaal verschillende geveltjes hebben. Alles is nog rustig en de cafeetjes en terrasjes zijn gesloten. Het lijkt me heerlijk om hier ’s middags in het zonnetje te genieten van een biertje uit de lokale bouwerij Browar Stu Mostow.
Wroclaw studentenstad
Ik ren langs de studentenmensa waar je eten kunt kopen per kilo. Een jonge vrouw met een dikke winterjas en capuchon met bontkraag op kijkt me verbijsterd aan. Ik lach in mezelf en kan haar gedachten lezen: Wie gaat er nu in deze kou in een zomeroutfit hardlopen? Wroclaw is een echte studentenstad met 150.000 studenten. Een leuk weetje: het was de eerste Poolse stad waar je Nederlands als hoofdvak kon studeren. Ik ren onder de poort van het prachtige barokke universiteitsgebouw door richting de rivier de Oder.
De Paus en de Oder
In 1997 bracht de Paus een bezoek aan Wroclaw. De stad was helemaal opgeknapt om er op zijn paasbest uit te laten zien. Helaas zorgde hevige regenval, kort na het bezoek van de Paus, voor flinke overstromingen van de Oder. De zegen van de Paus had in dit geval niet alleen voorspoed gebracht.
De iconische Grunwaldski-brug
Rennend langs het water geniet ik van de eerste zonnestralen. Aan de overkant zie ik eilandjes en de hoge torens van de Johannes de Doperkathedraal en het voelt alsof ik in een romantische filmset ben beland. Ik passeer de markthal, Hala Targowa, waar je vers fruit en Poolse lekkernij kunt kopen. Boulevard X. Dunikowski is een plek met trappen waar je op kunt zitten om heerlijk te relaxen aan het water. Het pad maakt een flauwe bocht naar rechts en plots gaat mijn hart sneller kloppen. Ik ben dol op iconische bruggen en voor mij prijkt de Grunwaldski-brug, de meest bekende brug van Wroclaw. De brug doet me denken aan Tower Bridge in Londen door de blauwe kleur en de vorm, alleen is de Grunwaldski-brug een stuk kleiner.
Kathedraal-eiland
Aan de overkant van de brug sla ik linksaf naar Kathedraal-eiland. Even gaat de weg niet verder langs het water en loop ik rechts onder een poort door die lijkt op de brug der zuchten in Venetië. Nu sta ik voor de Johannes de Doperkathedraal. Hij is prachtig van dichtbij. Het is een kathedraal met moderne foefjes, want je kunt met een lift naar boven voor een prachtig uitzicht. Als ik langs het sfeervolle restaurant Lwia Brama loop, waar we gisteravond zo verrukkelijk gegeten hebben, gaat mijn maag knorren: het is tijd voor ontbijt. In dit gedeelte van de stad staan ouderwetse gaslantaarns die ’s avonds aangestoken worden door een man met zwarte cape en hoge hoed. Je hebt geluk als je hem ziet. Alsof we nog niet genoeg geluk hadden, zagen we die gisteren voor het eten. Geweldig!
De Tumski-brug en het perfecte plaatje
Over de turkooise Tumski-Brug waar je je liefde kunt bezegelen met slotjes, ren ik naar Zandeiland. Twee nonnen lopen over de brug richting de kathedraal en het plaatje is compleet. Wat een oogverblindend mooi plekje in Wroclaw is dit. Groen, bruggen, kerken en de zon schijnt, mooier kan het bijna niet.
Rennen op de rode brug
Ik verlaat Zandeiland over een knalrode brug. De kleur van de brug vormt een eenheid met de rode daken van de gebouwen op de achtergrond en de sierlijke sprookjeslantaarns. Het is nog rustig op straat. Even aarzel ik, dit is wel heel mooi voor een foto, zal ik? Ik voel me vrij als ik met een stralende glimlach over het midden van de brug ren, waar normaal auto’s en trams rijden. Achter mij hoor ik een auto. Even sprinten maar en lachen voor de foto!
Ik neem dezelfde route terug langs het grote marktplein, zodat ik in totaal op acht kilometer uitkom. Met mijn hoofd vol mooie beelden van Wroclaw loop ik in een pittig tempo terug naar het hotel. Ik voel ‘Wroclove’, wat een geweldige stad is dit.
Tips in Wroclaw
Proef de traditionele Poolse gerechten Zurek (soep in een broodje) en Pierogi (verrukkelijke dumplings met verschillende smaakvolle vullingen). Restaurant Lwia Brama op Kathedraal-eiland en Pod Fredra op Rynek zijn absolute aanraders. En houd je van een jazz-muziekje bij het eten, ga dan naar Vertigo Jazz.
Geniet in Wroclaw Zoo van de wonderlijke onderwaterwereld in het Africarium.
Ga bier proeven in de lokale klassieke brouwerij Browar Stu Mostow. En vergeet niet om heerlijke hapjes bij te bestellen.
Laat je in het witte museum Four Domes Pavilion betoveren door een indrukwekkende kunstcollectie.
Bewonder de koepel van de Centennial Hall die niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Neem de tram als je geen zin hebt om te lopen. De tram is niet duur en je kunt er contactloos betalen met je bankpas.
3 reacties
Wat een mooie foto’s Esmar, echt superleuk om te lopen in het buitenland!
Hi Marjon!
Dank voor je berichtje! Wroclaw is prachtig en het is idd heerlijk hardlopen een nieuwe plek te ontdekken.
Fijn weekend!
Liefs Esmar