Hoogtemeters in eigen land – Summer Trails op de Utrechtse Heuvelrug

Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug Amerongen

Wat ben ik blij met mijn appartement in het centrum van Utrecht. Maar, eerlijk is eerlijk, voor hardlopers is het niet de beste plek om te wonen. Zeker niet als je wat meer onverhard en in de natuur wil hardlopen. De Summer Trails van de Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug zijn daarom een ideale manier om kennis te maken met dit natuurgebied en het trailrunnen. Vandaag ren ik mee in de omgeving van Amerongen.

Natuurlijk kan ik ook zelf op een zondagochtend de auto pakken en ergens naartoe rijden voor een hardlooprondje. En dat heb ik een keer geprobeerd. Met behulp van een app die mij de weg moest wijzen rende ik rondom de piramide van Austerlitz. Best leuk, maar ook veel gedoe. En dat is dan ook gelijk wat ik zo waardeer aan deze georganiseerde run. Trainer Ton heeft van tevoren een leuke route uitgestippeld en ik hoef alleen maar te volgen.

Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug Amerongen

Topje van de Amerongse berg

Na de warming-up krijgen we gelijk ons eerste heuveltje voor onze kiezen. Ton heeft nog zo gezegd dat we onze energie goed moeten verdelen, omdat er nog veel andere heuvels aankomen. Maar toch merk ik dat mijn lichaam nog niet helemaal wakker is en dat ik te hard van start ben gegaan. Op een of andere manier verzuren mijn armen en ik ben dan ook heel erg blij als we ‘boven’ zijn en even mogen uitrusten. Boven staat tussen aanhalingstekens, want de top van de Utrechtse Heuvelrug bereiken we na de volgende beklimming, als we bovenop de Amerongse berg staan en ons 69 meter boven zeeniveau bevinden.

Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug Amerongen

De Eenzame Eik

Van tevoren was ik ook een beetje zenuwachtig over de afstand en het tempo. Maar mij werd verzekerd dat iedereen op eigen niveau mee kan doen. De trainers pakken dat op een handige manier aan door te stoppen op plekken waar je heen en weer of rondjes kunt lopen. Zoals bij de ‘Eenzame Eik’. Er worden nog even grapjes gemaakt over de eikenprocessierups, waar ik, maar vooral Femke, helaas van weet hoe vervelend hij is. Gelukkig houdt dit beestje zich inmiddels een beetje gedeisd en durf ik wat schaduw mee te pakken onder deze boom. Want de zon brandt al flink op deze zondagochtend.

Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug Amerongen

Kilometers ver uitzicht

Na een laatste, enigszins vervelende beklimming vanwege een optische illusie, belooft Ton dat we nu alleen nog maar naar beneden gaan en krijgen we bovendien nog een prachtig uitzicht en zien we zelfs en brug van Zaltbommel in de verte. Uiteindelijk hebben we ruim 8 kilometer gelopen en 179 hoogtemeters aangetikt. Dit soort trainingen doe ik graag vaker. Wie weet verschijn ik dan toch nog goed voorbereid aan de start van de Kustmarathon..

Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug Amerongen

Woon jij in de buurt van de Utrechtse Heuvelrug en wil je ook een keer in dit gebied trailrunnen? De hele zomer verzorgt Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug elke zondagochtend een loop en ook daarbuiten vinden er verschillende activiteiten plaats.

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *