Runninggirl van de maand: Frouke Poot (@runningangelfrouke)

Runninggirl van de maand: Frouke Poot

“Barcelona is absoluut mijn favoriete Europese bestemming. Als ik daar ben moet ik altijd een rondje rennen. Ik weet niet wat het is, maar ik voel me daar helemaal op mijn plek. Ik zwaai en lach naar iedereen en neem even pauze op de boulevard om volop te genieten van het Spaanse leven. In Barcelona ben ik thuis.”

Vandaag praat ik met Frouke Poot, de hardlopende stewardess en moeder van twee kinderen, over haar hardloopleven en favoriete bestemmingen in het buitenland.

Hoe ben je begonnen met hardlopen?

“Om eerlijk te zijn zag ik mezelf vijf jaar geleden op een foto en dacht: wow, daar moet wat gebeuren. Ik heb altijd op hoog niveau gesport. Op mijn zevende jaar deed ik voor het eerst solo mee aan het NK synchroonzwemmen. Daarna vormde ik een duo met mijn vriendin Stans, die nu ook Runningangel is, en samen hebben we tot mijn 27e fanatiek topsport bedreven. Toen werd ik moeder van Jelle en ben ik abrupt gestopt.”

Runninggirl van de maand, met Stans
Frouke samen met Runningangel Stans
Perfect gestyled van start

“Ik besloot dat ik maar moest gaan hardlopen. Helemaal perfect gestyled in een roze setje, hardloopschoenen en matching zweetbandje ging ik de deur uit. Op de hoek van de straat was ik al kapot. Ik ben een half uur weggebleven zodat het voor thuis toch nog wat leek, maar had maar 1,3 kilometer gelopen, haha! Een paar dagen later begon ik opnieuw, nu met de hulp van Evy. Mijn doel was om lachend de vijf kilometer te lopen. En na 28 lessen met Evy had ik mijn doel behaald. “

De Ladiesrun Rotterdam

“Toen won ik een startnummer voor de Ladiesrun in Rotterdam voor de tien kilometer. Ik stond in het snelste startvak, zag al die snelle dames en kreeg een paniekaanval. Toen het startschot klonk ben ik zo hard mogelijk gaan rennen, mee met de massa. Bij de eerste drinkpost ben ik gestopt en heb ik gewacht tot de langzamere dames langskwamen en ben daar tussen gaan lopen. Ik haalde de finish in iets meer dan een uur en was super trots. En vanaf toen had ik de smaak echt te pakken, ik was verslaafd aan hardlopen.”

Voor je werk de hele wereld over vliegen en overal hardlopen, heb je dat vanaf het begin gedaan?

Ik vlieg al achttien jaar, maar hardlopen op reis doe ik eigenlijk pas de laatste twee jaar. Sporten op reis vond ik niet fijn. Je bent toch vaak moe van een vlucht. Maar toen dacht ik, hoe leuk zou het zijn om bijvoorbeeld in San Francisco te lopen? Nu vraag ik vluchten aan naar bestemmingen waar ik graag zou willen hardlopen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, want sommige vluchten zijn heel gewild. En ook red ik het niet altijd om die hardloopschoenen ook daadwerkelijk aan te trekken. Ik ben nu net terug uit Beijing. Ik kwam daar aan in de ochtend en dacht: even een paar uurtjes slapen en dan lekker rennen. Toen ik wakker werd was ik echter zo moe en het was ijskoud, dus dat ging gewoon niet.”

Runninggirl van de maand, in Rome
Ook van Rome krijgt Frouke nooit genoeg
Wat zijn jouw favoriete bestemmingen?

Frouke kijkt me stralend aan. “Mijn absolute nummer één is San Francisco! Daar wilde ik zo graag hardlopen. Ik ben in alle vroegte naar de Golden Gate Bridge gerend. Het was gelukkig niet mistig, dus het zicht op de brug was fantastisch. Ik was zo ontzettend blij dat ik daar in mijn eentje liep, het was gewoon perfect. De hele dag voelde het alsof ik een wedstrijd gelopen had, zo voldaan was ik. Ik straalde de hele dag.

Runninggirl van de maand, Golden gate Bridge
Frouke bij de Golden Gate Bridge, haar mooiste hardloopervaring tot nu toe

Een andere gave bestemming is Atlanta. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik ging lopen bij negentien graden onder nul. Maar ik wilde dat gewoon. Ik had twee onderbroeken aan, twee hardloopbroeken, vier shirtjes, een jasje, haarband en twee paar handschoenen. Ik dacht: mij krijgen ze niet gek! Door de sneeuw was er bijna geen mens op straat en toen ik daar bijna in mijn eentje liep in de normaal zo drukke stad, was ik compleet gelukkig.”

Jaloersmakend lijstje

Verder heeft Frouke onder andere gelopen in Rio de Janeiro, New York, Singapore, Shanghai en Johannesburg. Een jaloersmakend lijstje. Frouke past zich wel altijd aan aan de bestemming. “Ik doe altijd een petje op om mijn blonde haar te verstoppen en loop niet overal in een opvallend roze outfit. Tevens heb ik altijd wat geld mee en mijn telefoon, mocht er iets gebeuren. “

Loop je ook wedstrijden in het buitenland?

“Ja zeker, maar niet als ik voor mijn werk op reis ben, dat lukt niet qua tijd. Privé heb ik al wel aardig wat wedstrijden in het buitenland gelopen. Halve marathons in Madrid, Berlijn en Lissabon en dit jaar ga ik samen met mijn man de marathon van Berlijn lopen voor KIKA. Dat wordt mijn eerste hele marathon. Ik heb inmiddels al achttien halve marathons gelopen, dus ik voel dat ik er klaar voor ben.”

Runninggirl van de maand, KIKA
Frouke na haar tiende halve marathon in Madrid
Hoe combineer je al dat lopen en reizen met je gezin?

“De kinderen weten niet anders als dat ik vlieg en er de helft van de tijd niet ben. Mijn man en kinderen sporten ook veel dus het is af en toe letterlijk vechten om wie bijvoorbeeld op zondag een lange duurloop kan doen. Ik ben zo blij dat mijn kinderen ook sportief zijn. Toen ik zwanger was, was mijn eerste wens natuurlijk dat de ze gezond zouden zijn, maar daarna dat ze een passie voor sport zouden hebben. Het is zo fijn als je kunt genieten van sporten.”

Frouke, je bent ook bekend als Running Angel. Hoe zijn de Runningangels ontstaan?

“Na die eerste Ladiesrun was ik zo enthousiast dat ik wat vriendinnen optrommelde om het daarop volgende jaar ook mee te doen. We waren toen met zeven vrouwen en wilden allemaal in hetzelfde shirt lopen. Het werd een shirt met “Run if you can’t fly” en twee vleugels erop. Overigens stonden die vleugels verkeerd om, drukfoutje, haha. Sindsdien noemen wij onszelf de Runningangels. Af en toe kwam er iemand bij of viel er iemand af. Sinds twee jaar zijn we fanatieker en een heel hechte groep. We lopen veel samen en één keer per jaar gaan we met de Angels op reis. Als groep in het roze vallen we op en we besloten daar wat mee te doen. Je kunt ons nu volgen op FacebookInstagram en we hebben een eigen pagina, heel leuk allemaal.

Runninggirl van de maand
De Runningangels
Anderen motiveren om hard te lopen

Frouke had vijf jaar geleden nooit gedacht dat ze zo’n fanatieke hardloopster zou worden. Het mooiste vindt ze als ze hoort dat ze anderen motiveert om te sporten. “Laatst kreeg ik een berichtje van iemand die zei  dat ze door mijn enthousiaste verhalen was gaan hardlopen en dat ze me daar heel dankbaar voor was. Daar word ik zo blij van”, glimt Frouke.

Runninggirl van de maand, Frouke
Frouke is blij als ze mensen kan motiveren

Frouke, wat ben jij een mooie, enthousiaste en blije vrouw. Ik wens je heel veel succes met de voorbereidingen voor je eerste hele marathon. Als iemand er klaar voor is ben jij het. You go Frouke!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *