Runninggirl van de maand: Suzanne Brummel (@suzannebrummel)

Runninggirl Suzanne Brummel

Op een nogal stormachtige vrijdagmiddag zit ik in een café in Amsterdam. Ik wacht op Suzanne Brummel die na 5 minuten bijna letterlijk het café binnenwaait. Een medewerker van het café komt snel aangelopen met de mededeling dat deze tafel wel gereserveerd is om 18.00 uur. “Oh, dan zijn we allang weg”, is ons antwoord. Afijn, twee uur kletsen later moeten we toch echt ons tafeltje afstaan. Suzanne moet snel door naar een kerstdiner en ik op weg naar huis met nog meer bewondering voor deze enthousiaste sportfanaat.

Even voorstellen

Suzanne Brummel (24), voormalig Nederlands kampioen (open water) zwemmen, cum laude afgestudeerd in Economie, Bestuur en management, blogger, vindt alle sporten leuk en doet nu wat ze het liefste doet: sporten en mensen inspireren en motiveren in de sport.

Eerste officiële halve marathon op Curaçao

Het leuke is dat Suzanne ook net als ik op Curaçao was om daar deel te nemen aan de Curaçao Marathon. Voor Suzanne was dit haar eerste officiële halve marathon (Zie hier voor mijn ervaring met de hele marathon). Ze schrok enorm van de warmte toen ze de eerste testloopjes ging doen. Haar klokje meldde: “U heeft uw hoogste hartslag bereikt.” Voor haar verschoof het tijdsdoel ineens naar: als ik de finish haal ben ik al blij. Alleen tijdens haar race veranderde dat al snel toen ze merkte dat ze waarschijnlijk vierde lag. In een geweldige tijd van 1.39.20 heeft ze gewoon een bronzen podiumplek behaald. In haar hoofd zat ook: zo snel mogelijk rennen voordat die zon opkomt.

Het bijzonderste stuk voor haar was de indrukwekkende hoge Julianabrug. “Toen ik daarover liep heb ik wel bewust om me heen gekeken. Ik genoot echt. Een paar kilometer voor de finish schoten er twee honden uit de bosjes. Ik schrok enorm, maar het bleek vals alarm. De twee honden hebben een heel stuk vrolijk met me mee gerend. Ontzettend leuk!”

Op je zesde beginnen met zwemmen

Vaak ga je op een sport omdat je ouders een bepaalde sport leuk vinden. Dat Suzanne op zwemmen ging was niet vanwege haar ouders, maar op advies van de arts. Sterker nog, haar vader kan niet zwemmen. Suzanne is geboren met een longafwijking en dit was de beste sport om de longen te trainen.
Suzanne Brummel

Doelen 2019

Nadat Suzanne gestopt was met professioneel zwemmen in 2015 deed ze allerlei sporten, maar eigenlijk alles zonder schema. Ze heeft nu besloten om het hardlopen serieus op te gaan pakken met een coach. In ieder geval drie keer per week hardlopen. De andere dagen zijn gevuld met andere sporten. Als er dan een training af zou vallen, mag dat in ieder geval niet hardlopen zijn. Ze heeft nog niet een bepaald evenement in haar hoofd welke ze zou willen lopen.

Fitfluencer en nominatie van het jaar van Women’s Health

Suzanne is dit jaar door Women’s Health genomineerd als Fitfluencer van het jaar, een influencer op het gebied van gezondheid en sport. Suzanne vindt het nogal wat om als genomineerde Fitfluencer van het jaar tussen allerlei andere grote namen te staan. “Toen ik mijn vader belde over de nominatie zei hij: genomineerd als wattes? Wat zeg je nou?” Suzanne merkte dat ze echt bekend werd toen mensen in haar in real life begonnen aan te spreken, dat is dan toch anders dan online. “Ik was eens met een oud vriendinnetje van de middelbare school aan het eten. Zij postte een selfie op Snapchat. Allerlei vrienden en collega’s van haar reageerden met: ‘OMG, ben jij aan het eten met Suzanne Brummel?’ Dat is wel bizar. Ik merkte toen echt dat ik bekender werd.”

Blunder op Curacao

Als ik Suzanne vraag wat er in haar opkomt als ze denkt aan haar meest hilarische sport-of blogmoment begint ze enorm te lachen. “Ik maak heel veel blunders namelijk.” Toch is er wel één moment dat haar meteen te binnen schiet. “Ik stond al ruim op tijd in het startvak van de halve marathon van Curaçao. Daar kreeg ik last van een droge mond, dus liep ik nog gauw naar mijn moeder die met wat drinken klaarstond. Gelijk stormden er twee mensen op mij af, omdat mijn chip nu al geklokt was. Gelukkig konden ze dit nog resetten. Ik schaamde me echt erg, want al die lopers keken me aan van wat doet zij nou weer.”

Dresscodefoutje

Suzanne vertelt me ook dat ze op een maandagavond last-minute besloot om naar de opening van een winkel te gaan waarvoor ze was uitgenodigd voor haar blog. Haar vriend keek voetbal en zei tegen haar: “Ga nou maar.” Door de regen op de fiets kwam ze aan bij een hele grote rode loper. “Alleen maar limousines en taxi’s en ik kom op de fiets met blijkbaar een totaal verkeerde dresscode aan. Er stond ook geen dresscode op de uitnodiging, maar waarschijnlijk hadden ze gedacht dat iedereen wel wist dat dit een heel highend-feestje was. Ik had gelukkig wel een pantalon aan en een blouse, maar geen jurk. Ik zag alleen maar bekende mensen, prachtige jurken, veel paparazzi en dacht alleen maar: waarom ben ik hiervoor uitgenodigd?” Eerst wilde ze meteen rechtsomkeert maken, maar al snel liep ze toch over die rode loper, waar dan ook zo een fotowand stond. “Al die bekende mensen stonden allemaal enorm fancy op de foto’s, ik had niet eens foundation op of iets”, zegt ze lachend. Achteraf bleek dat de organisatie ook wat sportbloggers had uitgenodigd. Die heeft ze verder niet gezien, wel heel bekend Nederland en dat vond ze dan toch lastig. Met sporters is contact maken toch een stuk makkelijker, daarbij voelt ze zich toch meer op haar gemak. Suzanne: “Nu zeggen mijn vrienden altijd: ‘Heb je wel de dresscode gecheckt?’”

Geluk en gezondheid

Hoe ziet Suzanne haar leven over 10 jaar? Als ik dit aan haar vraag is haar antwoord heel duidelijk: gelukkig. Gelukkig en gezond, dat zijn toch wel haar belangrijkste punten. En nog steeds veel sporten en qua werk zou ze ook graag nog steeds iets gerelateerd aan sport willen doen.
Suzanne Brummel

Zwart gat na het professioneel zwemmen

Suzanne had altijd in haar hoofd: ik zwem en dit ga ik later ook doen. Drie jaar geleden kwam een einde aan Suzannes zwemcarrière nadat ze zich niet kwalificeerde voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. “Ik besloot te stoppen met professioneel zwemmen. Over vier jaar zou ik weer ouder zijn en als ik dan nog niet op die top zit, wordt het steeds lastiger. Over vier jaar staat er wel weer een nieuwe generatie klaar die nog langer mee kan.” Tegelijkertijd was ze ook klaar met haar studie. Ze belandde in een zwart gat. “Als je gewend bent twee keer op een dag te trainen, daarnaast te studeren en als dat ineens wegvalt is dat best wel heftig.

Sociaal worden

“Ik was op zoek naar mijn eigen identiteit en stortte me onder andere op mijn blog die ik drie jaar geleden gestart was en deed allerlei verschillende sporten, net maar waar ik die dag zin in had. Ik merkte dat ik door het professioneel zwemmen op sommige vlakken sneller volwassen was geworden, maar dat ik op het sociale vlak nog veel te leren had. Feestjes vermeed ik, dan kwamen er mensen die ik niet kende en dan zei ik ook niks want dan was ik super verlegen”, legt Suzanne uit. “Als topsporter ben je vrij geïsoleerd.” Ik kan het me bijna niet voorstellen van deze enthousiaste kletskous. Ze praat honderduit en ze heeft ook veel vragen voor mij. Niks mis op sociaal vlak denk ik. Zo vertelt ze dat ze door haar blog door merken werd uitgenodigd. “Dus dan moet je wel. Ik keek in het begin dan enorm tegen de andere bekende genodigden op.” Ze merkt wel dat het wereldje van influencers die met sport te maken heeft wel erg leuk en gezellig is. Ze voelt geen haat en nijd of concurrentiestrijd. “Hoeveel volgers je hebt maakt niet uit.”

Hardlopen op reis

Suzanne neemt op reis altijd haar hardloopschoenen mee, maar ook haar badpak, duikbril en badmuts. “Ook al zit er geen zwembad bij het hotel, je weet maar nooit of er één om de hoek zit.” Ze heeft niet een bepaalde bestemming waar ze graag hardloopt. Ze is er wel achter dat je niet altijd heel ver hoeft te reizen om leuke plekken te bezoeken. Frankrijk vindt ze een prachtig en afwisselend land en het is er vaak net een paar graden warmer dan in Nederland. Maar ze wil nog wel veel meer zien.Suzanne Brummel

Blessures en zwemmen

We kletsen urenlang en nadat ik over mijn blessure aan mijn heup vertel krijg ik als tip: “Ga zwemmen, zwemmen is goed voor hardlopers en helemaal voor je heup. Hardlopen is alleen niet altijd goed voor zwemmers”, zegt ze er ook meteen bij. Een mooie tip die ik jullie niet wil onthouden.

 

Voor mij is Suzanne Brummel de Fitfluencer van het jaar. Enthousiast, voor alle sporten in en vooral “down to earth”. Ze inspireert mensen, maar ze is vooral ook oprecht geïnteresseerd in haar volgers.  Ze had zelfs haar moeder op Curaçao de opdracht gegeven om mij tijdens de hele marathon te volgen, ze volgde me wel al online maar we hebben elkaar na de finish van de Curaçao marathon pas echt ontmoet. Wil je ook op haar stemmen: klik hier. Ben jij een groot fan van Suzanne Brummel en op zoek naar een stageplaats? Suzanne zoekt een enthousiaste stagiair! Check hier!

Femke de Jager

Enthousiast en ontdekken staat hoog in het woordenboekje van Femke (34). Naast gek op hardlopen is ze ook gek op Duitsland. Een kleine 3 jaar woonde ze in Berlijn en daarnaast heeft ze jarenlang vele plekjes in Duitsland mogen ontdekken, tijdens haar werk als inkoper Duitsland, Luxemburg, België en de Franse Elzas in de reisbranche. Soms hoef je helemaal niet ver te reizen om leuke plekken te ontdekken. Trek je schoenen aan en ga een keer linksaf in plaats van rechtsaf!

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *