Wedstrijdverslag: Milestii Mici Wine Run in Moldavië

milestii mici wine run moldavie hardlopen

Een Wine Run in Moldavië door een van de grootste wijnkelders van de wereld? Al eerder was ik in dit kleine landje in Oost-Europa en ik had al plannen om begin 2019 een vriendin in buurland Roemenië op te zoeken. Die twee met elkaar combineren leek me een goed idee! En daar heb ik absoluut geen spijt van gekregen. Wat een geweldige en unieke ervaring was de Milestii Mici Wine Run.

Zenuwen

Ik heb slecht geslapen vannacht. Als ik ergens op tijd moet zijn en er is niemand anders die me wakker kan maken, ben ik altijd bang dat ik mijn wekker mis. Die gaat namelijk al om 07.00 uur. Er is een bus die ons naar de wijnkelders van Milestii Mici zal brengen, zo’n 30 minuten rijden vanaf de Moldavische hoofdstad Chisinau. Die bus vertrekt pas om 09.00 uur, maar ik wil absoluut op tijd zijn en weet niet precies waarvandaan hij vertrekt.

milestii mici wine run moldavie hardlopen
Op de foto met Stefan cel Mare, de stichter van Moldavie.

De lucht is zoals alle andere dagen hier helemaal wit en de wolken hangen laag. Ook de stad is wit, door alle sneeuw van afgelopen weken. Ik ben er inmiddels aan gewend, want ik ben al bijna drie weken in de regio. Terwijl jullie in Nederland hopen op een paar vlokjes sneeuw, heb ik er al meerdere hardlooprondjes door een sprookjesachtig landschap erop zitten.

Moldavische meisjes

Ruim op tijd ben ik bij de bussen en ik hoor veel Engels om me heen. Goh, wat een internationale loop, bedenk ik me. Maar misschien gaan alle Moldaviërs wel met eigen auto’s. Aangekomen bij Milestii Mici zit de sfeer er gelijk in. Muziek knalt door de speakers en als ik even naar de wc ga, kom ik daar allemaal zenuwachtige meisjes in traditionele Moldavische kleding tegen. Later zal ik op de route kunnen genieten van hun enthousiaste gejuich om ons tijdens het lopen aan te moedigen.

wine run milestii mici Moldavie

We moeten nog best een tijdje wachten totdat we van start gaan en het is erg koud. Gelukkig zijn er houtvuurtjes, is er muziek, wordt er gedanst en jawel, er is ook al wijn! Ik besluit dat ik dat voor na het lopen bewaar. Af en toe hoor ik de organisatoren wat zeggen door de microfoon. Ik herken dat ze zowel Roemeens als Russisch praten. Hoewel de eerste de officiële taal is, zijn er ook veel mensen Russischtalig opgevoed. Gelukkig voegen ze er voor deze gelegenheid ook Engels aan toe. Er wordt nog benadrukt dat het dragen van een hoofdlampje verplicht is. Gelukkig heb ik deze gisteravond nog vlak voor sluitingstijd kunnen kopen. Een mondkapje raadt de organisatie ook aan, vanwege de stoffigheid in de kelders. Deze hebben we allemaal gekregen in onze race package, maar ik heb hem niet meegenomen. Het lijkt me niet prettig rennen en bovendien is het niet zo mooi voor de foto’s, bedacht de ijdele kant van mij.

Gangenstelsel van 200 kilometer

We gaan van start! Direct rennen we de wijnkelder in. Milestii Mici heeft een gangenstelsel van in totaal meer dan 200 kilometer en het heeft de grootste wijncollectie ter wereld, namelijk ruim 1,5 miljoen flessen wijn. In het begin is het wat krap en her en der staan mensen ineens stil om foto’s te maken van die gezellige muzikanten langs de route. We komen langs enorme wijnvaten en ik probeer te bedenken hoeveel liter wijn hierin ligt te rijpen. Honderden? Duizenden liters? Ondanks dat Moldavië zo’n klein land is, bevindt zich hier wel 2% van alle wijngaarden ter wereld, staan ze in de top 20 van grootste wijnexporteurs en om deze cultuur te vieren is er elk jaar in oktober een nationaal wijnfestival!

wine run milestii mici Moldavie

De wijn kan hier zo goed rijpen, vanwege de constante temperatuur die tussen de 12 en 14 graden is. Dat wist ik al van een eerdere rondleiding door een andere wijnkelder (Cricova). Toch besloot ik mijn muts op te houden, omdat het buiten zo ontzettend koud is. Al na een paar minuten ruk ik hem van mijn hoofd. Wat een hitte!

De route kronkelt door de kelders en maakt af en toe ook een lus in de open lucht. De sneeuw verblindt me bijna. We moeten hier een stukje omhoog en hoe goed ik ook mijn best doe te blijven rennen, ik moet toch opgeven en ik loop een klein stukje. Naast me zie ik mensen op de terugweg naar beneden gaan. Een enkeling glijdt een beetje uit en ik weet al dat ik straks voorzichtig moet doen. En dat lukt. Totdat ik even leuk mijn armen in de lucht steek en naar de camera lach. Ik ga bijna onderuit door de gladde sneeuw! Ik hoop maar dat de foto net daarvoor gemaakt is.

wine run milestii mici Moldavie

Nu duiken we weer de donkere kelders in. Ondanks dat ik een hoofdlampje heb, zie ik bijna niets. Mijn ogen moeten echt even wennen aan de duisternis. Ik klik nog een paar keer op het lampje en dan eindelijk heb ik meer licht! Ik had dat ding natuurlijk ook even moeten testen van tevoren. De groep lopers is inmiddels flink uitgedund en ik zie eigenlijk niemand direct voor me. Het is echt aardedonker en ik moet goed kijken waar ik mijn voeten zet. Ik hoop maar dat ik goed ren, maar gelukkig zijn er genoeg pijlen om de route aan te geven.

milestii mici wine run moldavie hardlopen
Onderweg zijn er veel muzikanten en danseressen om de lopers aan te moedigen
Kronkelen door de kelder

Hierna volgen kilometers lang door het ondergrondse labyrint. Alles lijkt op elkaar, zelfs alle groepjes muzikanten en danseressen. Elke keer denk ik dat ik er bijna ben, maar telkens weer moet ik nog verder. Ik ben mijn oriëntatie totaal kwijt en heb oprecht het gevoel dat ik ergens de verkeerde kant op ben gestuurd en dat ik veel meer dan 10 kilometer aan het rennen ben. Ik krijg het best zwaar en begrijp ook steeds beter waarom de organisatie het mondkapje aanraadt. Hoe verder je de kelders ingaat, hoe stoffiger het wordt. Ik merk het vooral als ik vlak achter een andere loper ren. Door zijn voetstappen stuift het zand op en ik adem het zo in.

wine run milestii mici Moldavie

De joelende meisjes helpen mij echt door deze run heen. Iedereen is zo enorm enthousiast! Gelukkig realiseer ik me ook regelmatig dat ik op dit moment mee doe aan iets unieks. Normaal gesproken kan je hier niet eens komen, laat staan hardlopen! En dan ineens als ik de hoek om ren is daar de finish. Ik krijg een prachtige medaille en er is een tafel vol met bananen, sinaasappels, noten en traditionele bladerdeeghapjes. En natuurlijk een goed verdiend glas wijn!

milestii mici wine run moldavie hardlopen

Wijnland Moldavië heeft heel veel leuke hardloopwedstrijden. Vaak kleinschalig en de informatie is niet altijd in het Engels aanwezig, maar het is zeker de moeite om www.sporter.md eens te verkennen. Op 19 mei is er weer een Wine Run in Mimi, 24 augustus in Purcari en 27-29 september is er een marathon in de hoofdstad Chisinau.

Reuters UK was ook aanwezig tijdens deze run en maakte deze leuke video.

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *