Zijn compressiekousen bij hardlopen een must? Mijn ervaring!

Compressiekousen hardlopen

Twee jaar geleden maakte ik kennis met compressiekousen. Sindsdien ben ik verkocht en loop ik zelden zonder mijn dierbare kousen. Graag vertel ik je wat de compressiekousen bij het hardlopen voor mij doen en waarom ik er zo blij van word.

De eerste kennismaking

Ik loop vanaf mijn tienerjaren hard en eigenlijk heb ik nooit blessures gehad. Daar kwam in 2016 een einde aan na een periode van overbelasting en een vervelende val achterover van de trap. Ineens kreeg ik naast rugklachten last van pijntjes, vooral in mijn onderbenen en voeten. Toen ik voor mijn werk naar Australië moest besloot ik compressiekousen van Herzog Medical aan te schaffen om mijn onderbenen te wapenen tegen het heuvelachtige landschap aan de andere kant van de wereld en het feit dat ik waarschijnlijk veel kilometers zou gaan maken. Het resultaat: heerlijk gelopen zonder klachten en voor altijd verslaafd aan compressiekousen.

Gevoel van ondersteuning

Compressiekousen geven mij extra ondersteuning. Het voelt alsof de kousen alle spieren en pezen in mijn onderbenen en voeten netjes bij elkaar houden. Ook lijkt het of ik krachtiger loop. Na mijn achillespeesblessure gaven de kousen mij echt een heel veilig gevoel. En ook al zit dat gevoel misschien ‘tussen mijn oren’, zoals sommige mensen zeggen, het helpt mij! En dat is waar het tenslotte allemaal om draait.

Minder spierpijn en blessurepreventie

In het begin deed ik de kousen direct uit na mijn coolingdown, maar tegenwoordig houd ik ze nog even aan na het lopen. Ik merk echt dat ik dan minder spierpijn krijg, alsof ze mijn afvalstoffen sneller afvoeren. En de kousen beschermen mij zelfs tegen verzwikking en zwelling. Toen ik onlangs tijdens de start van de Dam tot Damloop by night door mijn enkel ging, besloot ik door te gaan. De pijn viel mee en ik kon gewoon doorlopen. Pas bij thuiskomst (drie uur later) deed ik de kousen uit en was er bijna geen zwelling ontstaan. Een dag later zat er een klein ei op en was het helemaal stijf, maar ik denk dat de kousen mij voor erger hebben behoed. Na de verzwikking heb ik hierover nog even contact gehad met Herzog en zij bevestigden dat de kousen door de hoge compressie er inderdaad voor gezorgd hebben dat er minder zwelling is ontstaan. Super toch!

Minpunten

Natuurlijk heeft elk voordeel ook een nadeel, of eigenlijk twee nadelen in mijn geval. Ik vind de sokken lastig om aan te trekken. Nu is dat natuurlijk logisch, want ze zitten superstrak, maar je moet wel altijd even rustig de tijd nemen voor de kousen en opletten dat je ze na verloop van tijd niet stuk trekt met je nagels. Het ander minpuntje voor mij is dat ik niet meer met blote onderbenen loop. En dus in de zomer niet automatisch mijn benen geheel gebruind heb. Dit compenseer ik door gewoon in korte hardloopbroekjes te rennen, haha, overal een oplossing voor.

Of compressiekousen bij het hardlopen voor jou hetzelfde doen als voor mij? Geen idee! Ik denk dat het ook heel persoonlijk is of je wel of niet fijner loopt met de kousen aan. Wat is jouw ervaring met compressiekousen?

Graag verwijs ik naar een onderzoek van UMC Utrecht in samenwerking met Herzog Medical: https://www.herzogmedical.com/onderzoek-sportcompressiekousen-herzog-medical/

Ik loop altijd met Herzog compressiekousen. Voor deze blog heb ik niet betaald gekregen, maar wel een nieuw paar kousen ontvangen.

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *