De zes beste tips voor hardlopen in Sarajevo

Hardlopen Sarajevo 1

Vanuit persoonlijke interesse voor het land én vanwege werk kom ik regelmatig in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. En natuurlijk neem ik elke keer mijn hardloopschoenen mee. In deze heuvelachtige stad met haar chaotische verkeer is het niet altijd makkelijk een goede hardlooproute te vinden. Maar proefondervindelijk is het mij toch gelukt en bij deze deel ik mijn tips met jullie.

1. Blijf op de doorgaande weg

Sarajevo ligt in een dal. In het midden daarvan kronkelt de rivier de Miljacka en daar omheen is de stad opgebouwd. Eigenlijk zijn alleen de straten langs de rivier en de doorgaande wegen met de tram (Zmaja od Bosne, Marsala Tita en de Mula Mustafe Baseskije) vlak. Een kleine heuveltraining is natuurlijk leuk om mee te pakken, maar als Nederlanders moeten we toch eerlijk naar onszelf zijn en toegeven dat we daar gewoon niet zo goed in zijn.

Hardlopen Sarajevo 4

De beste routes zijn naar mijn mening de volgende twee:

  • Volg de Vilsonovo Setaliste langs de rivier en ren langs de andere kant terug. Deze weg is afgesloten voor verkeer en wordt gebruikt voor recreatie en sport.
  • Vanaf het oude centrum (Sebilj, de fontein) kun je ook de rivier de andere kant op volgen. Je rent een klein stukje langs de grote autoweg, maar dan al snel zie je aan de rechterkant een weg naar beneden gaan, de Dariva. Dit pad is ook aangelegd voor recreatie en je bent in een keer omringd door stilte en prachtige bergen.
2. Vermijd het oude centrum

Het oude centrum in Sarajevo is gebouwd door de Ottomanen. Veel smalle straatjes, kleine steentjes waar je over struikelt of uitglijdt, maar vooral vol met mensen. ’s Ochtends kun je hier natuurlijk in alle rust rondrennen, maar vanaf een uur of 8 is het al een drukte van jewelste. Mannen drinken hun Turkse koffie op het terras en winkeleigenaren stallen hun spullen uit voor de deur. Hoewel dat allemaal erg gezellig is, kun je daardoor eigenlijk niet hardlopen. Een veel beter idee is om na je training daar naartoe te gaan voor een lekker (goedkoop) ontbijt.

Hardlopen Sarajevo 6

3. Pas op voor de straathonden

Vergeleken met een aantal jaar geleden zijn er al veel minder straathonden, maar nog steeds zie je ze regelmatig ergens liggen. Gelukkig heb ik nog nooit iets vervelends meegemaakt, maar ik heb in Sarajevo wel ontdekt waar het spreekwoord ‘Slapende honden wakker maken’ vandaan komt. En dan schrik je toch best even van dat harde geblaf. Niets ernstigs, maar wel even voorzichtig zijn.

Hardlopen Sarajevo 74. Ren mee met een groep

Er zijn verschillende groepen die wel eens samen gaan hardlopen en je kunt je daar gewoon bij aansluiten. Dan hoef je niet zelf op zoek naar een route. Bijvoorbeeld de groep van de NGO Sarajevo Marathon via Skola Trcanja Klix. Zij hebben een training op dinsdag en donderdag om 18u en op zaterdag om 9u. Maar check dit altijd nog even via social media.

https://www.instagram.com/p/BpecdDahKnk/

5. Ontdek de mooiste trails

Omdat Sarajevo omgeven is door bergen, zijn er meerdere trailroutes binnen handbereik. Hier heb je natuurlijk wel even een auto voor nodig om op de juiste plek te komen. Kijk voor inspiratie op de websites van de Vučko Trail en Jahorina Trail of schrijf je gelijk in voor een van deze prachtig mooie wedstrijden!

6. Geniet van de stad!

Dat is mijn ultieme tip. Ik ben verliefd geworden op Sarajevo door de mix van de oosterse en westerse cultuur, door de vriendelijke en gastvrije bevolking en door de interessante geschiedenis. Er is altijd wat te beleven, de stad is nog volop in ontwikkeling en – ook niet onbelangrijk – alles is spotgoedkoop. Een koffietje koop je al voor minder dan een euro en buiten de deur ontbijten is zo elke dag weer een heerlijke traktatie voor jezelf. Deze stad is het meer dan waard om ontdekt te worden door de westerse toerist.

Hardlopen Sarajevo 2

Marjolein Koster

Marjolein (28) is een enthousiaste hardloper en reiziger. Nog maar een paar jaar geleden begon ze met hardlopen en inmiddels gaat ze nooit meer zonder hardloopschoenen op pad. De vrijheid en het avontuur van nieuwe plekken ontdekken zorgen ervoor dat ze elke keer weer op bijzondere bestemmingen terechtkomt.

More Posts - Website

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

5 reacties

  1. Wat leuk dat je hier zo vaak bent! Ik vond het ook zo’n gave stad en was ook op slag verliefd! Ik heb er nog niet over geschreven (alleen in een blog met meer bestemmingen op de Balkan) maar ga dat zeker nog doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *