Hardlopen met een schema: mijn ervaringen

Hardlopen met een schema - mijn ervaringen

Al jaren loop ik hard zonder een serieus schema. Alleen als er een langere afstand op het programma staat, zoek ik op internet naar een passend schema en doe ik ‘ongeveer’ wat er staat. Alles verandert wanneer ik een loopschema van hardlooptrainster Petra van Lopen Met Een Lach win. Er gaat een wereld voor mij open die ik graag met je deel. Want hoe is dat nu om te trainen met een schema dat speciaal voor jou gemaakt is?

Hardlopen met een schema, de voorbereiding

Mijn doel is om tijdens de Lentemarathon op 24 maart de 10 kilometer te rennen in 50 minuten. Voordat ik start met het schema zit ik op 10 kilometer in 58 minuten. Door allerlei blessureleed loop ik niet meer soepel en overheerst de onzekerheid. Er is dus werk aan de winkel de komende acht weken! Allereerst krijg ik een biomechanische screening bij Run your Body fysio. Tijdens deze screening wordt er gekeken naar de zwakke punten van mijn lijf en hoe ik die kan verbeteren om beter en zonder blessures te lopen. (Lees ook: Een biomechanische screening voor hardlopers).

Langzaam lopen om sneller te worden

Van Petra krijg ik een uitgebreide vragenlijst over mijn hardloopverleden, looppatroon en gezondheid. Een paar dagen later zie ik in mijn inbox een mailtje verschijnen met het schema voor de eerste vier weken. Als ik het schema open ben ik verrast. De tempo’s die in het schema staan, zijn veel langzamer dan de tijd die ik moet gaan lopen. Hoe zit dat? “Door langzaam te lopen leer je je lichaam om eerst vet te verbranden en dan pas koolhydraten. Zo komt je omslagpunt hoger te liggen en houd je meer energie over om uiteindelijk sneller te gaan”, zegt Petra als ik haar deze vraag stel.

Werk aan je loophouding

Tijdens een privé-looptraining analyseert Petra mijn loophouding en geeft aan waar ik mezelf kan verbeteren. “Esmar, alle keren als je vanaf nu een lantaarnpaal ziet, denk je aan mijn prikkende vingers in je buik. Buikspieren aanspannen en niet met holle rug lopen. Maak korte krachtige pasjes en gebruik die armen”, aldus de trainster. “En nog een tip: als je het fijn vindt om met muziek te lopen, raad ik je de afspeellijst van Enforce Run op Spotify aan. Dan gaan die pasjes vanzelf, echt!”

Hardlopen met een schema - Lopen met een Lach

TomTom-nerd

Mijn schema bestaat uit drie looptrainingen per week en op de overige dagen staan de oefeningen van Run your Body fysio of fitness op het schema. Natuurlijk is er ook een rustdag om het 45-jarige lijf te laten herstellen. Vol enthousiasme en bloedfanatiek begin ik aan het schema en doe ik mijn oefeningen op het kleed voor de tv in de huiskamer. Mijn man en kinderen kijken inmiddels nergens meer van op.

Al tijdens mijn eerste training blijkt dat het lastig is om langzamer te lopen dan je voelt dat goed is, maar ik probeer me echt aan de aangegeven tijden te houden. De trainingen zitten vol met tempowisselingen. Ik heb nooit echt intervallen met mijn sporthorloge gelopen, dus ik moet eerst leren hoe ik mijn TomTom daarop in moet stellen. Ik ben even een TomTom-nerd, maar inmiddels zet ik steevast de avond voor mijn loopdag de juiste interval al in mijn horloge. Je kunt maar goed voorbereid zijn!

Steeds een uitdaging

Wat is het heerlijk om rustig te lopen en dan weer te versnellen. Ik hoef niet na te denken over hoe lang ik nog moet of of het goed is wat ik doe. Het piepje van mijn horloge geeft aan wanneer ik weer moet versnellen of juist afremmen. De trainingen zijn gevarieerd en er zit altijd een uitdaging in, ook al zie ik die vooraf niet altijd doordat ik me nog altijd verkijk op de langzame kilometers. Zelfs een duurloop in de eerste vier weken is niet saai omdat ik na elke vijf minuten even 30 seconden gas moet geven. Het schema geeft me het gevoel dat ik goed bezig ben en niet doelloos aan het rondrennen ben.

De laatste vier weken van hardlopen met een schema

Petra kan mijn loopresultaten volgen via Strava en het voelt echt zo fijn als ik thuis kom van een training en weer een kuddo en positieve opmerking krijg van mijn enthousiaste trainster. Het schema voor de laatste vier weken maakt ze aan de hand van mijn trainingsresultaten. “Ik heb er pittige versnellingen ingezet, maar dat kun jij wel”, zegt ze met een glimlach. Als ik het schema bekijk, zie ik inderdaad lekkere tempo’s staan, die ik steeds langer vol moet houden. Kom maar op met die tempo’s en heuvelsprints, ik ben er klaar voor.

Intensieve training

Op de tweede trainingsdag in week zes app ik Petra. “Klopt het schema van vandaag wel? Er staat dat ik maar een half uur hoef te lopen (10 minuten op 5:55, 10x 200 meter versnellen met goede loophouding en daarna 30 seconden dribbelen en tot slot 10 minuten op 5:55)? “Ja hoor Es, het is een korte maar intensieve training. Ik ga ervan uit dat jij de versnellingen flink rap gaat doen”, verschijnt er op het scherm van mijn mobiel. Als ik na een half uur bezweet terug kom, weet ik dat ze gelijk heeft. Als ik versnel dan versnel ik ook echt en de laatste paar versnellingen moest ik er echt uitpersen.

Steeds meer snelheid

Of het nu door de looptraining komt, het geleidelijke opbouwen van de snelheid of de oefeningen van Run your Body fysio weet ik niet, maar al mijn pijntjes blijven weg. Mijn pas is zeker en krachtig en ik heb geen last van mijn oude blessures aan mijn achillespees en mijn rechterknie. Ik merk dat ik steeds makkelijker langere tijd mijn snelheid vast kan houden en dat werkt erg motiverend. Het hardlopen met een schema zorgt er ook voor dat ik geen een keer verzaak of een training uitstel. Ook al heb ik een keer geen puf omdat ik moe ben na een lange dag werken of omdat het baggerweer is, ik ga. Dat schema is speciaal voor mij gemaakt en ik voel dat ik me er dan ook aan moet houden. Ik kan iedereen aanraden om te gaan hardlopen met een schema, het werkt echt!

Nog een paar trainingen dan is het zover en ga ik het geleerde in de praktijk brengen tijdens de estafette van de Lentemarathon met mijn teammaatjes KirstenMartijn en Janneke. Ga ik die 10 kilometer fixen in 50 minuten of niet? Stiekem ben ik al een beetje zenuwachtig als ik er aan denk…

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *