Hardlopen in Cairns met trouwe volger en local Olga

Hardlopen in Cairns - Hardlopen in Australië 1

Elk hardlooprondje tijdens mijn wereldreis is bijzonder. Dat rondje in de botanische tuinen in Singapore, de run na de aardbeving op Bali en de zigzaggende kilometers tussen de gekleurde lampionnetjes in Hoi An in Vietnam. De run van vandaag is extra bijzonder: samen met onze trouwe volger Olga ga ik hardlopen in Cairns in Australië.

“Ik werk tot 17.00 uur. Daarna pik ik jullie op met de auto en rijden we naar de Esplanade. Het is daar altijd mooi”, stuurt Olga me via Facebook. Het is 16.55 uur als ik een berichtje krijg dat Olga klaarstaat. Die Nederlandse stiptheid bevalt me wel, vooral na drie maanden reizen door landen waar “op tijd komen” niet in het woordenboek voorkomt.

Girls Run The World op Facebook

Olga en ik hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet. Anderhalf jaar terug zag Olga Girls Run The World voorbij komen op Facebook. “Ik dacht eerst dat het internationaal was vanwege de naam, maar toen zag ik ineens dat het Nederlands was!”, vertelt Olga me in auto. Sindsdien volgt ze ons. Olga is pas tien jaar oud als ze naar Australië verhuist. Inmiddels mag ze dit prachtige land al 36 jaar haar thuis noemen. Nu woont ze in Kewarra Beach, een half uurtje boven Cairns.

De Esplanade

Onze run begint ergens halverwege de Esplanade. De Esplanade is een kilometerslange boulevard aan de zee van Cairns. “Ik hoop dat jullie niet al te fanatiek zijn?”, vraagt Olga voorzichtig aan mij en mijn vriend David. “Toevallig zei ik net nog tegen David dat ik bang was dat je tien kilometer op een hoog tempo wilde lopen”, zeg ik lachend. “Desnoods wandelen we gewoon!”, besluit Olga. Maar dat doen we niet. We rennen op een rustig tempo, zodat we tijdens onze vier hardlopende kilometers kunnen blijven kletsen.

Hardlopen in Cairns - Hardlopen in Australië 2

De Lagoon

“In Cairns worden hartstikke veel hardloopwedstrijden georganiseerd. Het is echt een sportieve stad. Ook triatlons zijn hier heel populair”, vertelt Olga. Ik vraag me af waar die triatlons worden gehouden, want in de zee kan helaas niet gezwommen worden, vanwege dodelijke kwallen en krokodillen. Stingersuits (wetsuits speciaal tegen kwallen) blijken de oplossing. Als we bijna halverwege zijn, rennen we langs het openbare buitenzwembad van Cairns, de Lagoon. Omdat de zee soms onveilig is, heeft de overheid dit gratis zwembad aangelegd. Twee dagen terug hebben wij hier ons handdoekje nog uitgelegd op het gras. Het is een heerlijke plek om te relaxen. Nu moeten we door en rennen we rustig verder langs het water.

Vissen en de haven

Ik kijk nog eens naar het zwembad. Wat me van de week niet opviel en nu wel, zijn de zilveren kunstwerken die uit het water steken. De zilveren gewoven vissen op palen zijn een van de bekendste kunstwerken van Cairns, vertelt Olga. Als we precies halverwege zijn, komen we aan de in haven. De zon gaat langzaam onder en dat geeft een prachtig uitzicht. Wat ben ik toch een lucky bastard dat ik hier mag hardlopen. Aan de andere kant van de wereld, tijdens mijn wereldreis van zeven maanden en dan ook nog met een gezellige volger van Girls Run The World. Na een kleine fotosessie keren we om voor dezelfde weg terug.

Hardlopen in Cairns - Hardlopen in Australië 4

Pelikanen en bootcampklasjes langs de hardlooproute

“Kijk, hier rechts!”, zegt Olga. Zeker twintig tot dertig pelikanen zitten rustig op de rotsen aan de zee. Hun grote roze bekken staan wagenwijd open, in de hoop dat geïnteresseerde kijkers langs de kant er een lekker hapje ingooien. Daar hebben wij geen tijd voor en dus rennen we door over de Esplanade Boardbalk. Dit stuk van achthonderd meter van de Esplanade is een soort houten vlonder die veelvuldig wordt gebruikt door wandelende families en actieve, rennende Australiërs én door ons. De hardlopers op de Esplanade Boardwalk zijn niet de enige fanatiekelingen hier. Als ik naar links kijk, zie ik een bootcampklas druk in de weer met gigantische autobanden boven hun hoofd. Even verderop zijn gespierde mannen bezig op de openbare fitnessapparaten in het gras.

Vaker hardlopen

Voordat we het doorhebben, zitten onze kilometers er alweer op en is het tijd om terug te gaan naar onze camping. Na een verkoelende douche krijg ik een berichtje van Olga: “Het was leuk! En na zo’n run bedenk ik toch altijd weer, waarom doe ik dit niet een paar keer per week?” Herkenbaar, toch altijd weer heel herkenbaar!

Eleni Hoefsloot

Na een baan als redacteur bij een reisvakblad en een wereldreis van zeven maanden kan je wel zeggen dat Eleni (28) graag de wereld ontdekt. Het liefst op hardloopschoenen natuurlijk. Haar grote droom: de New York Marathon samen met haar zusje uitlopen.

More Posts

Follow Me:
LinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *