Runninggirl van de maand: Karen Marcus Bliekendaal (@karens_kitchen_runs)

Karen Marcus Bliekendaal

Karen Marcus Bliekendaal is bekend als de kleine, donkerharige rennende beauty uit Amersfoort. Naast inspirerende hardloopfoto’s bedenkt zij ook de meest heerlijke recepten die ze deelt met haar volgers op Instagram en Facebook. Ik had me verheugd op een bakkie koffie met wat lekkers in Amersfoort, maar door de Corona-crisis loopt het anders. Dat je ook over de telefoon de leukste interviews kunt hebben, blijkt al snel.

Meer over Karen

“In de eerste plaats ben ik moeder”, zegt Karen resoluut als ik haar vraag iets meer over zichzelf te vertellen. Daarnaast verzorgt Karen trainingen voor diverse sportscholen in Amersfoort en is zij als hardlooptrainster de steun en toeverlaat voor beginnende en ervaren hardlopers. Ook Karen moet haar werkzaamheden aanpassen in de huidige situatie. “Ik heb schema’s gemaakt en geef mijn hardlopers huiswerk. Ze moeten het wel volhouden, want zeker bij de beginnersgroepen die net zo lekker op weg zijn, is het belangrijk dat ze blijven lopen.”

Karen Marcus Bliekendaal - Girls Run The World 2

De eerste hardlooppassen

Toen Karen klein was, probeerde ze vaak haar vader na te doen, die fanatiek hardloper was. Vanaf haar achtste tot haar twintigste deed ze vele pogingen, maar wilde vaak te veel en te snel, waardoor het nooit echt stand hield. “Na de geboorte van mijn zoontje in 2011 besloot ik dat er iets moest gebeuren. Ik was veel te zwaar en mijn man was aan het trainen voor een halve marathon. Als hij dan bezweet en met een voldaan gevoel thuiskwam na een training en ik maar op de bank zat, was ik gewoon hartstikke jaloers. Ik startte poging 101 en begon heel rustig met hardlopen”, vertelt Karen. “Het was maart 2012 en in juni was er in Amersfoort een tienkilometerwedstrijd. Ik had me ook kunnen inschrijven voor de vijf, maar koos voor de tien. Zo had ik een stok achter de deur.” Karen kwam die dag in juni als een-na-laatste over de eindstreep, maar het gevoel dat ze toen kreeg, vergeet ze nooit meer. Vanaf dat moment is ze nooit meer gestopt met hardlopen.

Karen Marcus Bliekendaal - Girls Run The World 1

Karen als hardlooptrainster

Ongeveer drie jaar geleden besluit Karen een cursus te volgen voor hardlooptrainer. Dit vult ze aan met een EHBO-diploma en zo is Karen Marcus Bliekendaal klaar om beginnende en ervaren hardlopers te laten genieten van de hardloopsport. “Ik geef les in de ochtend als de kinderen naar school zijn en in de avond als mijn man thuis is. Zo is het perfect te combineren met het gezinsleven. Echt ideaal”, klinkt Karen enthousiast.

Hardlopen voor Karen

“Hardlopen geeft mij een stukje vrijheid en vooral in deze tijd ben ik me daar erg bewust van. Het is ook een stukje rijkdom, een moment van bezinning en van ontlading. Het geeft mij het gevoel dat ik iets kan bereiken, als ik er maar goed voor train. Er is niets wat fijner voelt dan een doel behalen met hardlopen.”

Karens Kitchen Runs - Girls Run The World1

Karen en voeding

De meesten van ons kennen Karen Marcus Bliekendaal wel als de vrouw die de meest verrukkelijke en verantwoorde receptjes post op haar Instagram. Hoe ze daar mee begonnen is? “In verband met ernstige darmklachten ben ik mij gaan verdiepen in een detox. Het boek ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’, betekende voor mij de ommekeer: mijn darmen begonnen te werken. Dit betekende dat ik glutenvrij moest gaan eten en zo’n zeven jaar geleden was dat nog niet zo’n hype als nu. Ik bleek best handig te zijn in lekkere recepten bedenken en dacht: waarom ga ik dat niet delen met anderen die ook op zoek zijn naar glutenvrije recepten? Voor ProRun had ik toen mijn eigen rubriek ‘Gezond met Karen’ en voordat ik het wist was ik allerlei recepten aan het bedenken en delen. Voor mij persoonlijk is gezonde voeding van essentieel belang. Ik ga gewoon niet lekker op suikers”, legt Karen uit.

Karens mooiste hardloopherinneringen

Als ik Karen vraag naar haar mooiste hardloopherinneringen antwoordt ze direct: “Mijn allereerste wedstrijd in Amersfoort. En de TCS Amsterdam Marathon in 2018. Dat was mijn tweede marathon en mijn man heeft toen 35 van de 42 kilometers meegefietst op de vouwfiets van mijn vader. Mijn man is al lang geblesseerd en hardlopen zit er voor hem niet meer in. Hij heeft mij altijd gestimuleerd, geactiveerd en gemotiveerd en ook op lange marathontrainingen fietste hij met me mee. En zo ook die dag in Amsterdam. Het voelde alsof we dit gewoon samen geflikt hebben. Ik vind het zo vervelend voor mijn man, hij wil ook zo graag weer rennen. Maar die dag voelde het als een gezamenlijke prestatie, echt onvergetelijk voor allebei.”

Karens Kitchen Runs - Girls Run The World 3

Hardlopen in het buitenland

Natuurlijk neemt Karen net als alle fanatieke hardlopers haar hardloopschoenen mee op vakantie. “Dat is het eerste dat ik inpak”, lacht ze. “Wedstrijden in het buitenland heb ik nooit gelopen. Het is er eigenlijk nog niet van gekomen. Ik vind Nederland namelijk zo mooi en er is nog zoveel te ontdekken in ons eigen land. Wel zou ik heel graag naar mijn geboorteland Guatemala gaan en daar dan ook een wedstrijd rennen. Dat is wel echt mijn hardloopdroom.”

Nieuwe doelen

Karen heeft inmiddels drie marathons gelopen en zou nog graag een keer een marathon lopen in een voor haar goede tijd. Op dit moment is ze echter bezig om sneller te worden op de kortere afstanden. “Ik heb zelf ook maar een trainster in de arm genomen”, lacht ze. “Ik was namelijk voor mezelf veel te streng met mijn schema’s met als gevolg dat ik helemaal overtraind raakte. Laetitia van Ik begin vandaag, bedenkt heel mooie trainingen voor me. Ooit zou ik ook nog wel eens een triatlon of een ultra willen doen. Wanneer maakt niet uit, maar ooit wil ik die afvinken.”

Karen Marcus Bliekendaal - Girls Run The World 3

Tip voor beginnende hardlopers

Veel mensen beginnen deze dagen met hardlopen, omdat dat een van de weinige sporten is die je nog kunt doen. “Bouw het alsjeblieft rustig op”, zegt Karen. “We hebben er niks aan als straks alles weer in rustiger vaarwater is en iedereen geblesseerd is. En zorg voor goede schoenen. Dat is nu wel een beetje lastig omdat je niet echt de deur uit kunt om je te laten adviseren, maar het is wel echt belangrijk om blessurevrij hard te lopen en het lang vol te houden.”

Runninggirl Karen Marcus Bliekendaal

Bedankt lieve Karen Marcus Bliekendaal voor het delen van je mooie hardloopverhaal. Stay safe en hopelijk kunnen we binnenkort in het echt een bakkie doen en een gezellig rondje rennen op onze favoriete Hoka-schoenen!

Geïnteresseerd in andere mooie verhalen over runninggirls en -boys? Lees ook de volgende interviews:

Janneke Poort

Suzanne Brummel

Erwin van Zandvliet

 

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *