Wedstrijdverslag halve marathon Keulen, finish op de rode loper

Halve marathon Keulen - medaille

“Ik ga de halve van Keulen lopen in oktober”, appt Femke ergens in mei. “Het moet een hele toffe halve marathon zijn en hij is elk jaar uitverkocht.” Ik ben nog nooit in Keulen geweest en ben wel in voor een evenement in het buitenland en toch dicht bij huis. “Ik ga mee”, app ik terug. En zo is het ineens 13 oktober en sta ik samen met Femke aan de start van de halve marathon van Keulen. Yeah!

Eten voor de race

Om 06.00 uur zitten we aan het ontbijt in het NH Collection in Keulen. Er staat een heleboel lekkers, maar mijn kriebelende maag zegt: een bakje yoghurt en niet meer. Femke is zoals altijd relaxt, heeft geen last van zenuwen en geniet iets uitgebreider dan ik van haar ontbijt. We pakken onze spullen en met de S-bahn rijden we naar de start van de halve marathon van Keulen bij Ottoplatz.

Halve marathon Keulen - Femke en Esmar bij Dom

Verschillende startvakken

Heerlijke muziek klinkt door de luidsprekers. Het is geen Coldplay, maar lijkt erop. “Wat een goede muzieksmaak hebben die Duitsers”, zeg ik lachend tegen Femke. Hardlopers in allerlei soorten en maten krioelen door elkaar. Er doen 16.347 lopers mee aan de halve marathon. Best veel! We leveren onze tas in bij de tassenafgifte en wandelen richting het startvak. Hoe de verdeling in startvakken is geweest, weten we niet, maar Femke zit in startvak geel en ik daarachter in startvak oranje. Het lijkt erop dat ze geen rekening gehouden hebben met opgegeven finishtijd. Dus, tijd voor een dikke knuffel en hup naar ons eigen vak.

Tranen bij de start

De muziek in het startvak is zoals altijd opzwepend en als iedereen uit volle borst een voor mij onbekend Duits lied meezingt, brul ik vrolijk mee. Geen idee wat ze zingen, maar het stukje ‘Und die Freiheit’, heb ik snel onder de knie. Als het eerste startschot klinkt om 08.30 uur, heb ik tranen in mijn ogen. Gelukkig staat Femke niet naast me, die zal wel denken: die is gek.

Volg de pacers

“Zehn, neun, acht”, klinkt het door de luidsprekers en ja hoor, ook mijn oranje startvak mag beginnen. Rustig aan lopen, heel blijven en niet vallen zijn mijn doelen voor vandaag. Na mijn verzwikte enkel bij de Dam tot Damloop by night en val eergisteren weet ik dat er geen snelle tijd in zit en ben ik blij dat ik kan starten. De start is ondanks het grote aantal deelnemers gemoedelijk en er wordt niemand omver geduwd. Ik zie de pacers voor twee uur en besluit daarbij in de buurt te blijven. Als ik dat red kan ik op het laatst een sprintje trekken en zit ik onder de twee uur. “Oh nee, Es, je gaat niet voor een tijd vandaag”, zeg ik hardop tegen mezelf.

Halve marathon Keulen - Esmar blij

Luidkeels aangemoedigd

De inwoners van Keulen zijn vroeg uit hun bed gestapt op deze zonnige zondag. Vanaf het begin worden we luidkeels aangemoedigd en, wow, wat voelt dit super. De 21 kilometers gaan geheel door de stad en laten de deelnemers alle mooie plekjes van Keulen zien. Vrijwel meteen rennen we op de Deutzer Brücke over de Rijn vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben op de Kölner Dom en de Altstadt. Die Dom zie je overigens echt overal als je in Keulen bent, wat een machtig en imposant gebouw. Ik kijk op mijn klokje, drie kilometer en prima kilometertijden. Dat ziet er goed uit, maar zo voel ik met niet. Eigenlijk denk ik nu al: nog zes keer dit stuk en ik ben er…

Halve marathon Keulen - Esmar

Dat stemmetje

We lopen onder viaducten door die volstaan met publiek. De sfeer is geweldig, maar het naar beneden en weer omhoog rennen is best pittig. Ik probeer te genieten van alles wat ik om me heen zie en tegelijkertijd in de buurt van de pacers te blijven. Het gaat best goed, maar ik voel wel dat het niet vanzelf gaat. Steeds harder gaat het stemmetje in mijn hoofd tegen mij praten. “Je kunt best even een stukje wandelen, daarna gaat het vast lekkerder”, zegt het stemmetje.

De drankpost bij dertien kilometer

We rennen voor de tweede keer over Rudolfplatz waar het qua publiek net voelt alsof je op de Alpe d’Huez bent. En dan bij de drankpost bij de dertien kilometer kan ik geen weerstand meer bieden tegen het stemmetje. Mijn hoofd bonkt en of dit nu van de val is een paar dagen geleden, van de hitte of van te weinig trainingskilometers, het maakt niet uit. Ik neem een beker drinken en blijf stil staan om tot rust te komen. “Esmar, du schafft es, nur 8 Kilometer”, klinkt uit het publiek. Lachend kijk ik op, wat een tof publiek toch. Ik besluit met een bekertje water in mijn hand even te wandelen en ik zie om me heen dat ik niet de enige ben.

Pas later hoor ik van Femke dat ook zij bij dit punt een flinke dip had en er klaar mee was. Ik ren weer, de pacers ben ik nu helaas wel kwijt, maar die tijd heb ik nu losgelaten. Mijn tempo is naar beneden gegaan en ik loop nu net onder de zes minuten per kilometer. Het belangrijkste is doorrennen en die finish halen want finishen op een rode loper doe ik niet elke dag. Het stemmetje blijft tegen me praten, maar het publiek sleept mij en alle ander lopers erdoor heen en blijft enthousiast.

Finish op de rode loper bij de halve marathon in Keulen

“Es, je gaat het gewoon halen”, zeg ik bij achttien kilometer tegen mezelf. “Je hebt ervoor betaald, dan ga je toch niet lopen”, roept iemand uit het publiek als naast mij een meneer gaat wandelen. Iedereen lacht, de sfeer zit er in want we weten dat we nog maar drie kilometer moeten. In een roes ren ik de laatste kilometers. Inmiddels zit ik net boven de zes minuten per kilometer, maar meer zit er niet in. De stem van de luidspreker wordt steeds luider en dan ga ik de bocht om voor mijn rode lopermomentje. Geen eindsprint maar blijdschap. Ik steek mijn armen in de lucht, een traan biggelt over mijn wang en ik juich…

Halve marathon Keulen - rode loper

Dank je wel RheinEnergie Marathon Köln voor de geweldige organisatie, de perfecte verzorging en natuurlijk je publiek. En natuurlijk bedankt Femke, mijn lieve hardloopmaatje en gids in Keulen. Tot volgend jaar!

Esmar van Langen

Esmar is 40-plusser, moeder en verslaafd aan hardlopen en reizen. Ooit gaat ze de hele marathon lopen...

More Posts

Follow Me:
FacebookLinkedIn

Dit vind je vast ook leuk om te lezen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *